Az ember számára a négy alap íz közül általában az édes a legkedveltebb. A cukorbetegek számára azonban nagyon óvatosnak kell lenniük a szőlőcukor, a répacukor, a malátacukor és a méz fogyasztásával. Különböző természetes és mesterséges édesítőszerek állnak a cukorbetegek rendelkezésére, hogy az édes ízt ne kelljen nélkülözniük.
Az alábbiakban megismerkedhet a cukoralkoholok, a mesterséges édesítőszerek cukorbetegek számára előnyös jellemzőivel és a típusaival.
A cukoralkoholok szénhidrátok, melyeknek kémiai szerkezete hasonlít a cukrokra és az alkoholokra is. A cukoralkohol néhány típusát növényekből vonják ki, de többnyire cukorból és keményítőből állítják elő.
A cukoralkoholok használatának egyik fő oka a cukorbetegeknél az, hogy lassabban és csak részben szívódnak fel a szervezetben. Ezért a vércukorra gyakorolt hatásuk kisebb, és kevesebb kalóriát is tartalmaznak. Ezen kívül a cukoralkoholok nem segítik elő a fogszuvasodást, ezért gyakran használják rágógumik ízesítésére. Egyikük, a xilit, gátolja a szájban lévő baktériumok növekedését.
A cukoralkoholok részleges megemésztése miatt hasi diszkomfort érzés alakulhat ki egyes embereknél. A túl sok cukoralkoholnak hashajtó hatása is lehet. Kisebb adagokban azonban segít kezelni a súlyproblémákat és szinten tartja a vércukrot.
A cukoralkoholok általában nem olyan édesek, így többet kell belőlük használni, hogy ugyanazt az édesítő hatást érjük el. A maltit édessége csak 75%-a a cukorénak, a szorbit és a mannit pedig 60%-a. A xilit az, amelyiknek megegyező az édessége a cukoréval, és glikémiás indexe is csak 13-as.
A leggyakoribb cukoralkoholok
- szorbit
- mannit
- xilit
- maltit
- laktit
A mesterséges édesítőszerek szintetikusan előállított szerves vegyületek, a természetben nem fordulnak elő. Nem tartalmaznak kalóriát, viszont sokkal édesebbek, mint a cukor. A szervezetben a mesterséges édesítőszerek sem szívódnak fel teljesen.
A leggyakoribb mesterséges édesítőszerek
- szacharin
- aszpartám
- szukralóz
- kálium-aceszulfám