Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség a diabétesz 4-es típusa. Van olyan édesanya, akinél problémák tapasztalhatók a várandósság időszaka alatt, az előírt vizsgálatokon magasabb vércukorszinteket fedez fel az orvos, így terhességi cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia, azaz csökkent cukortűrő képesség derülhet ki.

A terhességi cukorbetegség okairól, a vizsgálatról olvashat részletesebben az alábbiakban, és azt is ismertetjük, hogyan hat a magzatra ez az állapot, és miként lehet kezelni.

Miért éppen várandósság alatt alakul ki cukorbetegség?

Már régóta közismert, hogy a terhesség hajlamosít a diabéteszre, illetve az, hogy ilyenkor a cukorbetegség előtti állapot is gyakrabban előfordul. Ezt nevezzük csökkent glükóztoleranciának.

A jelenség oka, hogy az inzulinnal ellentétes hatású hormontermelés megy végbe a várandóság alatt a szervezetben. Ilyenkor előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy nem tud eleget tenni a nagyobb inzulinigénynek, ezért szénhidrát-anyagcsere zavar jöhet létre.

További információk erről a témáról: terhességi cukorbetegség kialakulása

Cukorterheléses vizsgálat az édesanyáknál

A 21-28. terhességi hetekben minden várandós anya átesik a cukorterheléses vizsgálaton a terhesgondozás keretében. Ez hivatott annak kiderítésére, hogy a kismamánál kialakult-e a csökkent glükóztolerancia.

A vizsgálat során folyadékot itatnak meg az anyával, amelyben 75 gramm szőlőcukor van. A folyadék bevitele előtt, illetve azután, meghatározott időközökben vizsgálják meg a vércukor szintjének értékét. Az eredmények alapján állítható fel a diagnózis.

Fájdalommentes, de veszélyes lehet a babára a terhességi cukorbetegség

A várandóság alatt jelentkező szénhidrát-anyagcsere zavara fájdalommentes, mégis veszélyt jelenthet a kisbabára és az anyára is.

Az anyánál a betegség következtében gyakrabban előfordulhat hipertónia, illetve terhességi eclampsia, a babánál pedig túlzott növekedés jellemző.

A baba szervei nagyobbá válhatnak, ezért nehézkes lehet, vagy lehetetlen lesz a szüléskor, hogy a baba a szülőcsatornán keresztül haladjon át. Ebben az esetben csak császármetszés segítségével lehet világra hozni a babát. A várandósság hónapjaiban a cukorbetegségben szenvedő kismamák gyermekei nagyobb eséllyel koraszülöttek lesznek. Az újszülöttnél alacsony vércukorszint jelentkezhet, később maguk is cukorbetegekké válnak.

A terhességi cukorbetegség kezelése

Amennyiben belgyógyászati okok nem tiltják, jótékonyan hathat a testmozgás a terhességi cukorbetegség egyensúlyban tartásánál.

Kismamáknak leginkább a nekik szóló tornagyakorlatok ajánlottak, a séta is sokat segíthet. Ha nem sikerül elérni a megfelelő vércukorszintet diétával, akkor inzulinkezelésre lesz szükség. Ez diabetológus szakember segítségével, mindig egyénre szabottan történik, öninjekciózással. Szintén diabetológus figyeli a terhesség alatti szénhidrát anyagcseréjének zavaraival küzdő kismamákat a terhesség egész ideje alatt.

A szülést követően újabb tesztekre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, megmaradt-e a betegség. További gondozásra van szükség, ha az eredmény szerint továbbra is fennáll a betegség.


close