2-es típusú cukorbeteg

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

2007 óta 2-es típusú cukorbeteg voltam. A leleten diagnózisként „Nem-inzulin-depedens cukorbetegség szövődmények nélkül” volt és van megjelölve. A 2011. októberi járóbeteg szakrendelésen javasolta a Doktornő, hogy gyógyszer helyett álljak át az inzulinos kezelésre. Azóta naponta kétszer 14-14 egység Humulin M3 inzulinnal oltom magam. Az inzulinos kezelés ellenére azonban a belgyógyászati leleten továbbra is a fenti megnevezés szerepel.

Kérdésem: Helyes-e ez így? Nem kellene-e olyan megjelölést használni, ami arra utal, hogy rendszeresen inzulinos kezelés szükséges? Ez azért is vetődött fel bennem, mert azóta voltam Hepatológiai szakrendelésen és ott a leleten a cukorbetegségre utalva diagnózisként az IDDM jelzést használták ami már az inzulinos kezelésre utal. Kérhetem-e a belgyógyászati rendelésen a diagnózisom pontosítását?
2012. 01. 16. | 20:45

Kedves Kérdező!

A régebbi terminológia volt ez az IDDM és NIDDM, ma már az egyes és kettes típusú cukorbetegség definíciókat használjuk, hiszen a kettes típusú cukorbetegségben több beteg részesül inzulinos kezelésben.

Orvosszakértő 2012. 01. 20. | 09:16
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close