Alacsony vércukor, agresszió

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Inzulinpumpás cukorbeteg vagyok, és mostanában sűrűn előfordul, hogy a vércukorszintem leesik 2 alá és ilyenkor családtagjaim elmondása szerint agresszív vagyok és nem vagyok hajlandó sem szőlőcukor, sem bármilyen cukortartalmú táplálék, illetve folyadék bevételére. A legborzasztóbb, hogy nem észlelem, amikor a vércukorszintem csökkenni kezd, semmilyen jelét nem érzem, hogy esetleg baj lehet. Csupán egyik pillanatról a másikra kerülök ebbe az agresszív állapotba, aminek legtöbbször az a vége, hogy amikor magamhoz térek, már ott van az ügyeletes orvos és épp egy hatalmas fecskendnő glucagont fecskendez belém.
A kérdésem az lenne, hogy tudok-e tenni valamit annak érdekében, hogy a testi reakcióim visszatérjenek? Esetleg van e köze a sokszor alacsony vércukorszintemnek, ahhoz, hogy pajzsmirigy alul-működésem van? Milyen orvoshoz tudok fordulni segítségért?
2012. 09. 24. | 13:39

Kedves Kérdező!
Az alacsony vércukor érzet hiánya már az egyik szövődménye lehet a cukorbetegségnek (idegek károsodása, neuropátia). Ennek igazolása miatt szoktunk ez irányú vizsgálatokat (neuropátiás vizsgálat, autonóm reflextesztek) végezni. De okozhatja a magas vérnyomásbetegség miatt szedett gyógyszer is.
Érdemes ezeket a lehetőségeket megvizsgálni (kezelni) de van még néhány további lehetőség is:
Szokásosnál kicsit magasabb cukorcélértékek beállítása
Még pontosabb szénhidrátszámolás (az inzulinbólushoz igazítottan)
A magas vércukorértékek túl-korrekciójának kerülése.
Gyakoribb vércukor ellenőrzés.
Hipoglikemia tréning , ami segít a korai hipoglikémiás jelek felismerésében.
Folyamatos glukózmérő szenzor felhelyezése (CGMS), ami jelzi a fenyegető hipoglikémiát (egyes pumpákban van ilyen funkció, csak a szenzort kell megvenni, de a pumpától független rendszer is elérhető).
1-es típusú cukorbetegséggel társulhat alacsony pajzsmirigyműködés, de nem minden ilyen betegnél látjuk ezt a tünetet, illetve alacsony pajzsmirigyműködés nélkül is lehet ilyen tünet. Ez inkább a cukorbetegség időtartamával, és a vércukorháztartással függ össze.
Ezen panaszokkal mindenképpen gondozó diabetológusát, illetve az illetékes inzulinpumpa centrumot tudja felkeresni.

Orvosszakértő 2012. 09. 25. | 16:54
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close