Az értékek veseelégtelenségre utalnak?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt doktor Nő/Úr!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, ami már napok óta eléggé aggaszt, mivel az édesanyámról van szó, aki már 10 éve cukorbeteg! Inzulinos kezelésre szorul, napi 4 alkalommal. A féléves vizsgálatok során kapott eredmények nagyon aggasztanak, mivel a lelet szerint „krónikus veseelégtelenségre” utaló jelek látszanak.
Az értékek a következők:
HbA1c 7,3 %
szérum kreatinin 139 micromol/L
GFR 34,2 ml/perc
Édesanyám 55 éves. Februárban kell mennie majd kivizsgálásra, de addig nem tudok nyugodtan lefeküdni és elaludni, amíg nem tudom, hogy ezek az eredmények megközelítőleg milyen súlyos állapotot tükröznek. Kérem amennyiben tud, segítsen! Ha valóban veseelégtelenségről van szó, akkor visszafordítható-e a folyamat? Mivel tudnánk kordában tartani, hogy ne romoljon az állapota? Esetleg a teljes veseleállás is bekövetkezhet? Kérem segítsen a tanácsaival, mennyire súlyos édesanyám állapota? Szeretnék mindent megtenni, amit csak lehet, hogy minél tovább és minél teljesebb életet élhessen. Kérem írjon azért, hogy tisztán láthassak ezzel kapcsolatban, mivel a háziorvosok és egyéb doktorok nem szolgálnak információval. Nagyon aggódom az anyukámért!
Köszönettel: ...
2010. 12. 17. | 08:43

Kedves Kérdező!
Elég nehéz adatok alapján okosat mondani, főleg, hogy az adatok csak részlegesek. A HbA1C értéke szép az édesanyjának, annak ellenére, hogy nem tökéletes (az 6,5% alatt lenne), nem gondolom, hogy ez magyarázza, hogy a veséje beteg. A kreatininje emelkedett, ami lehet a diabetes következménye, de az is lehet, hogy a folyadékforgalma nem megfelelő, de lehet a vérnyomással is összefüggésben, ezért fontosak az adatok, hogy több információ alapján jobb tanácsot lehessen adni. Én mindenképpen azt javasolnám, hogy bő folyadék fogyasztása után (édesítős tea vagy ásványvíz) ismételjék meg a vizsgálatot, és ha az is magasabb értéket mutat, kérjenek hamarabbi időpontot a diabetológiai rendelésre, hogy személyesen meg tudják nézni az édesanyja eredményeit.

Orvosszakértő 2010. 12. 21. | 13:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close