Cukorbetegség a terhesség elején

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor Úr/Doktornő!

3 éve diagnosztizáltak nálam 2-es típusú cukorbetegséget, két és fél évnyi sikertelen teherbeesés után. Diéta és 1500 mg Mercformin xr hatására teherbe estem 3 hónap alatt spontán. A 8. hétig szedtem a gyógyszert, majd 2 hét múlva inzulinra lettem átállítva, így inzulinos terápia mellett született meg kisfiam a 39. hétre. Végig rendezett cukraim voltak.
A szoptatás alatt diétáztam, majd egy évvel a szülés után újra szükséges lett az 1500 mg Mercformin xr-re, mivel újra hízni kezdtem, és magasak voltak cukorértékeim. (sajnos még most is túlsúlyos vagyok, 74 kiló vagyok, és 160 cm magas)
A napokban újra pozitív lett a terhességi teszt, aminek nagyon örülök, bár most sincs teljesen rendben a cukrom, igaz, éppen torokfájással küzdök, úgy vettem észre, ez is befolyásolta eddigi cukorértékeim.
Kérdésem a következő.
Mit tehetek egy egészséges várandósság érdekében?
Meddig szedhetem a Merckformint (nőgyógyászati vizsgálat után indulok a diabetológusomhoz, kb. 2-3 hét múlva). Diabetológusom szerint kisfiamnál a 16. hétig szedhettem volna, jótékony mellékhatása a terhesség megtartása.
2012. 01. 29. | 18:22

Kedves Kérdező!
A mercformint szedheti a terhesség elején, de elképzelhető, hogy ennek ellenére a későbbiekben ismét inzulinra lesz szüksége. Amivel még segíteni tud, hogy 160 gramm szénhidrátra leveszi az egész napi szénhidrát adagját.

Orvosszakértő 2012. 02. 02. | 19:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close