Cukorbetegség és más

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Múlt heti vérvételem eredményeiből kitűnik, hogy a Hemoglobin A1C értéke: 6,3% és 45 mmol/mol. A glükózszint 5,1. A HgbA1C magasként van megjelölve. Pajzsmirigybeteg vagyok 2003 óta, autoimmun túlműködés, majd 2007-ben műtét, mindkét lebeny teljes eltávolítása, azóta 125 mg Letrox. A Tsh-m is magas lett:5,71.
Van aug-ra időpontom az endokrinológusomhoz, de addig is szeretném megkérdezni:
1.a sokfajta cukorbetegeknek szánt diéta közül melyiket alkalmazzam, hogy a következő vizsgálaton ez az érték (HgbA1C) szintje csökkenjen?
2. Autoimmun betegségeknél olvastam, hogy a szervezet belső elválasztású mirigyei sorban mondják fel a szolgálatot, nálam a pajzsmirigy volt az első. Igaz ez így? A vérvételen kívül milyen más vizsgálat létezik a hasnyálmirigyre vonatkozóan?
37 éves vagyok, 3 gyerekem van, a legkisebbet (15 hónapos) még szoptatom. 174 cm vagyok, 65 kg. Bőröm tinédzser korom óta pattanásos, nőgyógyászatilag rendben vagyok, ciklusom rendszeres, normális. A cukrommal eddig semmilyen probléma nem volt, terhességeim során sem.
2011. 07. 13. | 09:58

Kedves Kérdező!
A 6,3%os érték valóban picit magasabb, mint a normális. Látatlanban, fizikális vizsgálat is kiegészítő vérvételek nélkül (pl. inzulin szint és C peptid érték) nem illik egyértelműen nyilatkozni, de ennek ellenére azt gondolom, a gyors szénhidrátok (szőlőcukor, kristálycukor első lépésben) és a kalória csökkentés (max. 1500 kcal, 200 gramm szénhidrát) elegendő lehet, hogy az érték csökkenjen. Mindamellett, hogy nem a HbA1C érték alapján mondjuk ki a diabetest, hanem az éhomi és az étkezés után 2 órával mért vc érték alapján (előbbi 7 mmol/l felett, a másik 11,1 mmol/l felett pozitív). Szóval az étkezésre mindenképpen odafigyelnék és nézetnék vc értékeket is. Emellett a Lethrox adagját megemelném 150 ug/nap adagra.
Az autoimmun thyreoiditis valóban gyakran együtt jár 1es típusú diabetessel, de inkább az 1es típusú diabetes mellett alakul ki pm megbetegedés, mint fordítva. Emellett azt gondolom, Önnek nem ez a típusú diabetese van, mert akkor kifejezett tünetei lennének, ezért is lenne szükség kiegészítő vérvételekre.

Orvosszakértő 2011. 07. 14. | 14:37
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close