Cukorbetegség és vesegörcsök

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Cím!
Olvasván „Cukorbetegség, inzulin” c. írásukat, a következő kérdéseim vannak:
Kell-e kérnem háziorvosomtól terheléses vizsgálatot, mert már sok éve enyhén emelkedett vércukorszintet (5,9-6,4 körülieket) mutatnak ki az évenkénti munkahelyi alkalmassági vizsgálatokon? Idén is az történt, hogy a vizeletvizsgálat kimutatott cukrot a vizeletben, azután még ott, a normál vércukormérés is, akkor nem éhgyomorra 6,7 értéket. Utána elmentem éhgyomorra egy teljes vérképre a háziorvosom beutalójával, és az a vizsgálat 6,4 értéket mutatott.
Két éve egy hasonló eset után a háziorvosomhoz egy hétig eljártam reggelente éhgyomorral vércukormérésre, akkor is sorozatban maximum 6,2 értéket mért. Akkor emlékezetem szerint abban maradtunk, hogy nem kell különösebben diétázni.
Általános egészségügyi állapotomról: 50 éves férfi vagyok. 180 cm magas 100-103 kiló körül ingadozok (tudom ez vagy 20 kiló plusz). Már nagyon sok év óta (kb. 25 éve) rendszeresen visszatérő kalcium oxalát veseköveim vannak, kb. hat éve rendszeresen szedek Simvastatin gyógyszert, mert szintén enyhén emelkedett koleszterin értékeket mértek. Azóta a koleszterin értékek megfelelőek.
A testmozgásról: a munkahelyemre gyalog járok, ez napi kb. 6 km, Havonta megcsinálok min. 1500 fekvőtámaszt és felülést (feljegyzek minden sorozatot, úgyhogy nem vágom át magamat), a 300 öles városszéli kertemben nagy kedvvel ügyködök, ha csak tehetem, mindennap elfogyasztok egy evőkanál almaecetet (hígítva 3dl vízben, hogy a gyomrom is egészben maradjon), valamint már évtizedek óta minden nap beveszek egy multivitamin tablettát. Általános közérzetem jó, pláne a korombeli srácokhoz képest. Időnként cipelések, bútorpakolások, az életben előforduló nehezebb munkák esetén egyértelmű, hogy erős vagyok, mint a marha - az átlaghoz képest. Ha azok a hülye vesegörcsök nem lennének havonta kéthavonta, persze nem bánnám.
Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel!
2010. 11. 25. | 07:47

Kedves Kérdező!
Azt gondolom, hogy a magasabb éhgyomri értékek (6,1 mmol/l felett) mindenképpen hajlamosítják, főleg az évek múlásával, a 2-es típusú diabetes kialakulására, de nagy valószínűséggel még nincs nagy gond. Ennek ellenére, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, egy három pontos (0-60-120 perces) cukorterhelést érdemes megcsináltatnia, főleg, hogy nem egyszeri emelkedett értékről van szó, és a vérzsír értékei is gyógyszerrel vannak rendben. Az eredmény mindenképpen segít annak tisztázásában, hogy a mozgás mellett kell-e esetleg egyéb életmódbeli változtatást véghezvinnie, hogy ne legyen nagyobb a gondja.

Orvosszakértő 2010. 11. 29. | 13:15
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close