Cukorbetegség-személyre szabottan

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

18 éves kamasz lány vagyok, 3 és fél éve 1-es típusú cukorbeteg. Sajnos a betegségem első 3 évében nem részesültem megfelelő kezelésben, ezért gyakran ingadozott a súlyom. Családom és barátaim unszolására doktort váltottunk, és ez év február 22-étől inzulinpumpás kezelés alatt állok. 168 cm, és 64 kb voltam, és azt ígérték, ebből fogyni fogok. Ehhez képest most pár hónap elteltével az eredményeim javultak, viszont ma már 66-67 kg vagyok. Néha úgy érzem, a 70-et is elérem. A szénhidrát szükségletemet főként gyümölcsökkel, és teljes kiőrlésű pékáruval elégítem ki, illetve keményítő tartalmú zöldségekkel. Tésztát, és diabetikus édességet ritkán, heti 1-2 alkalommal engedek meg magamnak. Tejtermékekből is kizárólag csak a zsírszegény készítményeket vásároljuk. Abban reménykedtem, ha eljön a nyár, és véget ér a stresszes tanév, sikerül ledobnom néhány kilót. Rendszeresen mozgok, sokat sétálok, naponta 1 órát. Még sem érzek eredményt. Kérem segítsen! 60kg-ra szeretnék visszafogyni, bár 14 évesen csak 52-53kg voltam. Ma már nincsenek ilyen álmaim, örülök, hogy egészségesebb lehetek. De mindenképp meg szeretnék szabadulni ezektől a kilóktól, mivel nagyon zavaró, és kényelmetlen számomra, hogy nem férek bele a nadrágjaimba.Ezért kérem tehát a segítségét.
2011. 08. 03. | 20:09

Kedves Kérdező!
Egy rövid tanács, ismeretlenül, mivel a részletes tanácsot csak személyesen lehet megadni, ismerve a pumpakezelés, az étkezés, a mozgás, az általános állapot és még sok más tényező együttesét.
Ha fogyni szeretne, akkor 160 gramm CHnál ne egyen többet és ne fedezzen fehérjével és zsírral éhséget. Mozogjon rendszeresen 3-4 alkalommal 30-40 percet és közben vegye le pumpát vagy vegye visszább a bázist, hogy hypoglycaemia miatt ne kelljen ennie pluszba. Óvakodjon a hypoktól, mert az ott elfogyasztott kalória sokszor hizlal.
Beszéljen kérem személyesen a kezelőorvosával és dietetikussal, mert ők tudnak még jó tanáccsal szolgálni, személyre szabottan.

Orvosszakértő 2011. 08. 05. | 13:24
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close