Diéta ellenére magas vércukor-szint

Orvos válaszol rovat
4-szer kapok inzulint: reggel 20 NE humulin, délben 18 NE humulin, este 16 NE humulin, 22 órakor 18 NE humolin. A diétát betartom és mégis gyakran magas a vércukor szintem. Mit kell tennem, ha hypoglykaema lép fel?
2012. 10. 01. | 14:27

Az információ kevés, így általánosságban tudok válaszolni. Amennyiben az étrendet betartja szigorúan, és nem csökkentette az eddigiekhez képest a mozgásmennyiségét, az inzulin beadással kapcsolatban sincs probléma (beadóeszköz jól működi, tűcsere rendszeresen megtörténik, stb), a vércukormérés is megfelelően történik (mérő rendszeresen kalibrált, mérés szabályosan történt stb), akkor felmerül a terápia módosításának szükségessége. Akár bizonyos szájon át szedhető gyógyszerek elkezdése (dózisemelése), amennyiben ellenjavallata nincs, ill sze inzulin dózismódosítás vagy inzulintípus váltás.

Ezekhez azonban a vércukornap pontos ismerete szükséges,amiben látszanak az alacsony cukorértékek is. Hipoglikemia esetén szintén meg kell vizsgálni az inzulindózis, mozgás, tápanyagbevitel kérdéseket, és ezek ismeretében lehet a terápiát módosítani. Nyilván akutan alacsony vércukorérték esetén szénhidrátbevitel indokolt (ami lehetőség szerint gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátból álljon). A terápia pontos megtervezésében kezelőorvosa tud pontos segítséget nyújtani.

Orvosszakértő 2012. 10. 02. | 20:28
close