Diéta kettes típusú cukorbetegséghez

Orvos válaszol rovat
A kettes típusú cukorbetegségben szenvedek. Meforal 1000 mg, Glimepirid Hexal 1 mg, Insuman Basal 100 NE/ml, este 10 egység. A diétát nagyon nehezen tudom tartani. A fogyókúra nehezen megy, viszont nem eszem sokat. 63 éves vagyok, szeretnék fogyni. 89 kg vagyok, és pár kilót szeretnék leadni. A cukor értékek 8-fölé ritkán mennek. Mi a teendőm?
2010. 12. 23. | 09:24

Kedves Kérdező!
A beteg étrendjének ismerete szükséges a pontos tanácsokhoz, ennek ismerete nélkül-kifejezetten cukorbetegség esetén- pontos étrendet javasolni nem lehet. Javaslom, hogy vezessen étkezési naplót, a krisztalloid szénhidrátokat, telített zsírokat csökkentse, sok rostot egyen, növelje az omega zsírok fogyasztását. A kész naplót táplálkozástudományban jártas szakembernek mutassa meg!

Orvosszakértő 2010. 12. 27. | 21:11
Hozzászólások 1
Kálmán Tamás 2011. 01. 05. | 04:44
Saját tapasztalatom alapján az alábbi javaslatom van: a kérdezők nem rendelkeznek általában semmilyen szaktudással, sőt sokan nem veszik komolyan az állapotukat (amit nem neveznék betegségnek). Ezekre alapozva az lenne a javaslatom, hogy a válaszokat teljesen köznapi, egyszerű szavakkal kellene megfogalmazni. Az omega zsír a cukros számára semmit nem jelent, csak legfeljebb további nehézséget a keresésében, és van akit ezért érdektelenné tesz az állapota. Ugyanez a helyzet a krisztalloid szénhidráttal.
Azt azonban mindenkiben meg kellene erősíteni, hogy valamennyi jelentkező problémáját - még ha utólag kiderül, hogy nem is függ össze az állapotával - jelezni kell a rendszeresen látogatott orvosnak. Valószínűleg a „betegek” többsége semmilyen naplóvezetésre nem lesz hajlandó - ezzel nehezítve az orvos, vagy táplálkozás-tanácsadó tevékenységét -, de ez nem lehet oka, hogy ne kapjon segítséget.
Szerintem néhány példával kellene illusztrálni ennek elmaradásából adódó következményeket.
Tapasztalatom az is, hogy az inzulinos-naplót sem vezetik sokan, pedig ez még azzal a veszéllyel is járhat, hogy az orvos máshová irányíthatja a beteget. Persze azt is tudom, hogy az orvosnak (rendeletileg) sajnos igen kevés ideje jut erre, de talán az orvosi kamara tehetne ez ügyben valamit. A cukorbetegek száma egyre nő, ami valószínűleg összefüggésben lehet a vizsgálati módszerek fejlődésével, és a stresszes állapotok fokozódásával (a II-es típusoknál). A cukorbetegeknél nem hasznos a diéta, hanem kizárólagosan saját megfigyelésekkel kiegészített, kifejlesztett étrend, ami rendkívül változatos, de sajnos a sok főzőműsor és könyv ellenére ezekről szinte szó sem esik.
Köszönöm, ha elolvasták.
Tisztelettel Kálmán Tamás (65 éves súlyos cukorbeteg)
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close