Endokrinológus inzulinrezisztencia miatt

Orvos válaszol rovat
Augusztus végén a terheléses cukor vizsgálatnál kiderült, hogy inzulinrezisztenciám van. A Meddőségi Központban közölte a főorvos, hogy internetről tudakozódjak a diéta felől, mozogjak sokat, egyek napi rendszerességgel 4-5-ször.

Eddigi is teljes kiőrlésű pékárút ettem, mellőztem a cukrot, mézet, szőlőt és a krumplit, valamint a banánt az étrendemből. Cukor helyett természetes édesítőkkel készítek édességet. A párolt zöldség és a sok gyümölcs, tea és szénsavmentes ásványvíz,valamint a rendszeres mozgás, testedzés eddig is minden napi életem része volt. Sajnos fogytam egy kilót, 170 cm-hez 56 kiló voltam, jelenleg 55 kiló vagyok. Nem szeretnék tovább fogyni. A MÁV Kórház endokrinológiájához egy telefonszámot kaptam, amit nem lehet elérni,d e máshogy nem lehet bejelentkezni. Munkanélküliként pedig nem engedhetek meg magamnak jelenleg egy magánrendelést.

Kérdéseim:
- Itt az ősz és hajlamos vagyok a torok fájásra, ilyen célból néha ehetek egy kis kanál mézet?
- Ha nem ehetek cukrot, akkor a Strepsils, Solmucol és egyéb torok fertőtlenítő és letapadásgátló kapszulákat használhatom,hiszen ezek tartalmaznak cukrot?
- Gyermeket szeretnénk, ha beáll az inzulin értékem végre sikerülhet a gyermekvállalás?
2012. 10. 11. | 07:16

Ha ilyen testsúly/testmagasság mellett inzulinrezisztencia merül fel, annak tényleg leggyakrabban endokrin/nőgyógyászati oka lehet. A helyzetet nem ismerem, de esetleg más endokrinológián is lehetne próbálni időpontot kérni.

Önmagában a fokozott inzulinreziszetncia miatt ritkán kevés méz, vagy cukortartalmú garatfertőtlenítő használható (bár vannak glukózmentesek is). Fontos azonban tudni, hogy milyen fokú az inzulinrezisztencia (2-es típusú cukorbetegség esetén is fokozott inzulinrezisztencia van, itt az étrendre azonban még fokozottabban kell figyelni)

Gyermekvállalással kapcsolatban az okot kell kideríteni, mert lehet, hogy az inzulinrezisztencia egy másodlagos következmény, így a kiváltó ok rendezése többek között ezt is rendezi.

Orvosszakértő 2012. 10. 12. | 21:43
close