Inzulin rezisztencia gyermekvállalás előtt

Orvos válaszol rovat
Azzal a problémával kapcsolatban kérnék segítséget, hogy tavaly augusztusban voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton, ahol a következő leletet kaptam (24 éves nő vagyok):

Se Inzulin 0 perc 9.63 uU/mL 2.60-24.90
Se Inzulin 60 perc 99.27 uU/mL
Se Inzulin 120 perc 67.53 uU/mL
Cukor 0 perc 4.4 mmol/L 3.0-5.8
Cukor 60 perc 6.3 mmol/L
Cukor 120 perc 5.6 mmol/L

Voltam endokrinológián, ahol egy enyhe pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg, de azt mondták azzal nem kell foglalkozni. Viszont az inzulin eredményemmel tovább irányítottak (tavaly decemberben) a diabetológushoz. Sajnos feleslegesen, ugyanis onnan 2 perc után elzavartak, azzal, hogy nincs semmi bajom és majd akkor jelentkezzem, ha már cukorbeteg vagyok.

Engem viszont nem hagy nyugodni az eredményem. Ugyanis bárhol olvasok utána, mindenhol azt látom, hogy ez az eredmény már IR. Ezenkívül panaszaim között van az erős hajhullás, szőrösödés hastájékon és mell körül, rendszeres szédülés, gyakran jelentkező hányinger, és fogyni se tudok. Menstruációs ciklusom rendben van, és nőgyógyászati ultrahang szerint nincs semmilyen elváltozásom.

Kérem segítsenek, hogy kihez fordulhatnék, és hogy tényleg inzulinrezisztenciában szenvedek-e, mert nem szeretném kezeletlenül hagyni. Annál inkább se, hogy kb. 2 év múlva szeretnék gyermeket, és nagyon sokat hallottam róla, hogy emellett a betegség mellet egyébként se egyszerű, főleg ha még kezeletlen. Köszönöm szíves válaszát és segítségét.
2012. 02. 20. | 13:21

A vércukorszintjei rendben vannak, az inzulin eredeményei minimálisan emelkedettek (45 uU/mL a felső határérték). Véleményem szerint ez semmiképen nem kezelendő inzulinrezisztencia, így igazából nem gondolom, hogy tovább kellene lépnie, semmilyen irányba.

A teherbeesés előtt, ha panaszai változatlanok, ismételjék meg a vizsgálatot, az hasznos lehet.

Orvosszakértő 2012. 02. 21. | 12:56
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close