Kiütés, vérzés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Az alábbi tüneteim állnak fenn:
Szemem körül és nyakamon az egészen miniatűrtől a nagyobb méretűig terjedő, folyamatosan sűrűsödő barna, szemölcsszerű elváltozások jelentkeznek, melyek időről időre begyulladnak. A háziorvos azt mondta nem kell vele törődni, biztosan genetikus. Emellett évek óta szinte elviselhetetlen tünetekkel van premensem, igen hosszú idegig. Menstruációm rendszertelen, időnként kimarad. Erős hirsutismusom van, az utóbbi időben az államon is szőrösödök. Erős petefészek fájdalom jelentkezik minden menstruáció alatt, emiatt többször végeztek ultrahangot, de az negatív lett.
Gyerekkorom óta nagyon keveset eszek, alkatilag vékony voltam, ám az utóbbi 3-4 évben 10-12 kilót híztam, változatlan mennyiségű (és minőségű) táplálkozás, intenzív sport mellett.
Családomban több cukorbeteg is volt (1-es és 2-es típusú is), 7-8 évvel ezelőtt végeztek terheléses cukorvizsgálatot, mely akkor azt mutatta, hogy még csak hajlamom sincs cukorbetegségre. Vércukorszintet rendszeresen mérnek, az teljesen normális. 2 éve voltam a fokozott szőrnövekedés és a menstruáció kimaradozása miatt endokrinológusnál, aki megállapította, hogy hyperandrogenizmus nem igazolható, ám tüszőrepedési hormonom gyakorlatilag nincs. Azt mondta, ez nem gond, amíg nem akarok gyereket.
Elsősorban a bőrelváltozásaim, illetve az igen indokolatlan, folyamatos hízásom miatt (fogynom nem sikerül, akkor sem, ha próbálkozok) kérdezem, hogy fennállhat-e inzulinreisztencia. Vagy valami más lesz ez? Válaszát előre is köszönöm!
2011. 04. 17. | 23:21

Kedves Kérdező!

Annyira komplex a problémája, hogy sajnos azt kell mondjam, kivizsgálás nélkül nem tudom megválaszolni, mi is állhat a háttérben. Az azonban biztos, hogy az inzulinrezisztencia másodlagos probléma, nem oka, hanem következménye az elhízásnak. Természetesen eltérés az obesitas miatt kialakulhat, ennek ellenére csak azt tudom javasolni, hogy keressen fel személyesen endokrinológust, aki tud tovább segíteni Önnek.

Orvosszakértő 2011. 04. 19. | 15:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close