Menstruáció kimaradása

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Segítségét kérném menzesz elmaradással kapcsolatban. Az alábbiakban leírom Önnek a menstruáció kimaradással kapcsolatos problémámat.

13 éves koromban rendesen megjött a menstruációm és normális ciklusban rendszeresen jelentkezett. 20 évesen elkezdtem fogamzásgátlót szedni és 30 éves koromban, 2009 júniusban abbahagytam.

Problémám, hogy azóta nem menstruálok gyógyszer nélkül. Jelenleg 32 éves vagyok, átlagos alkatú, párkapcsolatom normális, életem nem stresszes.

2009 szeptemberben felkerestem a nőgyógyászomat a problémával, aki ultrahangos felvételen azt látta, hogy nincs megfelelő nagyságú tüszőm és vékony a nyálkahártyám. Ezért Estrofem tablettát írt fel, melynek nem lett hatása. Emellé felírta a Clostilbegyt tablettát. Így lett tüszőérésem, viszont nem jött a menzesz.

Ezek mellé írta fel a Norcolut gyógyszert, ami 2 alkalommal 2 napra meghozta a menzeszt. Egyszer novemberben, egyszer pedig decemberben.

Voltam endokrinológusnál, aki LHRH terheléses vizsgálatot és koponya MR-t végzett. Mindent rendben talált.
2010 áprilisban saját elhatározásból elkezdtem az Aviva tornát, és a szervezetem méregtelenítését lúgos ételekkel. 2010 szeptemberig nem lett eredmény.

A nőgyógyász felírta a Duphaston gyógyszert, ami 3 hét után meghozta normálisan, 6 napon keresztül a vérzésemet. A 3. és a 21. napi vérvétel alapján a hormon- és pajzsmirigy eredményem rendben volt, kivéve a sárgatesthormont, ami alacsony.
Semmiféle fizikai elváltozást nem talált az ultrahang során, cisztát sem. Továbbra is kicsi tüszők találhatók (8mm) és vékony a méhnyálkahártya (3 mm).

Nem akartam gyógyszerekkel terhelni a szervezetemet, ezért inkább természetes megoldásokat próbáltam: gyógyteakúra (cickafark, palástfű, barátcserje), Harkány gyógykórház. De sajnos nem segített.

Idén júniusban újra próbálkoztam Duphastonnal, de már annak a hatására sem jött meg a vérzés. A nőgyógyász utolsó próbaként Milligest nevű fogamzásgátlót írt fel, ami egy hónapja meghozta normálisan a menzeszt. A 3-7. napon Clostylbegit tablettát szedtem, de a következő vérzés már nem jelentkezett.

Utolsó hormonvizsgálatom eredménye:
TSH: 1.57 FT4: 12.62 FT3: 3.84 LH: 3.56 FSH: 6.69 Prolaktin: 169.7
Ösztradiol: 61.3 Progeszteron: 0.59 Tesztoszteron: 0.62

Valamint történt inzulinrezisztencia vizsgálat is. Ennek értékei:
Glükóz Inzulin
Éhgyomri 4.7 < 2
30p 5.6 31.1
60p 4.4 32.6
90p 3.0 12.0
120p 4.0 14.7

Kérem tanácsát, hogy ez jelenthet -e PCOS-t, illetve milyen kivizsgálás, kezelés szükséges Ön szerint, hogy kiderítsük az okot!

2011. 08. 29. | 20:40

Kedves Kérdező!

A leírtak PCOS-re nem jellemzőek. A laborok mellé sajnos nem írt sem mértékegységet, sem referenciatartományt, így értékelni nem tudom őket, mert pl. a megadott prolaktinszint az én általam használt mértékegységgel és laborban igen magas volna, ami a vérzés kimaradását okozná. Ezt persze, gondolom, orvosai látták és a pontos adatok birtokában nem vizsgálták tovább. Ha ezt megírja, tudok tovább gondolkodni a kérdésről. Emellett azt is írja meg, melyik ciklusnapon volt a vérvétel, mert csak ezzel együtt értékelhető a hormonvizsgálati lelet.

Orvosszakértő 2011. 09. 01. | 17:34
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close