IR-kezelés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A következő kérdésben kérnék segítséget:

Sajnos egy októberi porckorongsérv miatt abba kellett hagynom minden sport tevékenységet, mozgást, előtte se voltam vékony, ám az aktív sport abbahagyása óta 5-6 kilót híztam.

Az orvos Met…nt írt fel (külföldön lakom, háziorvos írta fel) azzal, hogy valami vérvétel magas inzulinszintet mutatott, és a hasnyálmirigyem termel és termel, ezért ha fogyni akarok, és nem még tovább hízni, szedjek Met…nt, naponta 3x.

Ennyi volna a diagnózis, nem hagytam annyiban, terheléses cukortesztet csináltattam, ami normális értékeket mutatott, ezen felül az éhgyomri cukorszintem 4,2 és még egyszer csináltattam pizzaszelet evés után 20-30 perccel egy mérést, ekkor sem ugrott az egekbe, most már nem tudom a pontos értéket, de azt mondták, hogy normális.

Nem értem az orvos diagnózisát, lehetséges, hogy fogyni lehet a Met…ntól?

Miért kellene nekem ezt szednem? Nem vagyok cukorbeteg és nincsenek tüneteim.

Egyáltalán, lehetséges, hogy csak így, egy el sem magyarázott ok-okozat nélkül csak úgy odacsap egy Met…nt hogy „szedjed majd lefogysz tőle” – nem fog ettől leállni és károsodni a normális inzulintermelés? Mit tegyek?
2012. 04. 16. | 03:01

Kedves Kérdező!

Az Önnél mért magas inzulinszint az inzulinrezisztencia következménye. Ez a cukorbetegséget megelőző állapot. Az inzulinrezisztencia miatt a hasnyálmirigyben az inzulin termelése fokozódik. Az inzulinszint emelkedése miatt a vércukorértékek normális tartományba eshetnek, illetve a normál értékek alá is mehet. A jelenlegi ajánlás szerint az anyagcsere-kisiklással nem járó esetekben, egyéni mérlegelés alapján megengedhető az intenzív életmódkezelés önmagában, azonban, ha 6-8 hét múlva nem elegendő, akkor a gyógyszeres kezelés javasolt. Az életmódkezelés alatt elsősorban a cukorbeteg diéta és a fogyás értendő. Egyes esetekben az életmódváltással egyidejűleg már javasolt a Met…n kezelés.

Orvosszakértő 2012. 04. 18. | 21:30
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close