Nem szedem

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

39 éves vagyok,kétszeri laboreredményből állapította meg orvosom a 2-es típusú diabetes betegséget,és apukámtól az öröklődési hajlam is befolyásolta,döntését. Meforal gyógyszert irt fel,amit nem szedek.Vettem vércukormérőt napi rendszerességgel mérem a vércukromat 4,8és 6,9 közötti eredményeket kaptam .A szénhidrátokra nagyon figyelek és a cukrokat teljesen mellőzöm.Sikerült 7 kg-t fogynom három hónap alatt.
1.Tanácstalan vagyok hogy jól teszem-e hogy nem szedem a felírt gyógyszert ?Egy pár évet szeretnék még gyógyszermentesen élni.
2.A vércukorszint miért magasabb a reggeli órákba?(éhgyomri)
3.A gyógyszer mellett ugyanúgy diétáznom kéne,mint most?
2011. 07. 12. | 14:12

Kedves Kérdező!
Ha az életmódváltással sikerül a kívánt vércukorértékeket elérnie (ez szerintem most igaz Önre), akkor nem kell szednie a gyógyszert, hiszen az első lépés mindig lehet az életmódváltás, ha nem súlyos a probléma. Célszerű lenne azonban egy HbA1C értéket nézetnie (ez átlag vc értéket ad meg 2-3 hónapra visszamenőleg) és ha az is megfelelő, akkor egész biztosan elegendő a diéta és a mozgás.
A vércukorértékek változását sok minden befolyásolja, amennyiben azonban reggel 6,1 és étkezés után 2 órával 7,8 mmol/l alatt van, nincs jelentősége, hogy mikor magasabb.
Gyógyszer mellett is diétát kellene tartania, talán nem annyira szigorút, de mindenképpen komolyan kell venni ezt a részét is a diabetes kezelésének.

Orvosszakértő 2011. 07. 14. | 14:37
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close