Pajzsmirigy alul működés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Tudom, hogy előfordulhat, hogy két orvos eltérő véleményt alkot, de amikor két Endokrinológus szaktekintélytől teljesen ellentétes a véleményt kapok, akkor meglehetősen meglepődök.

27 éves vagyok, 176 cm , 60kg.

Előzmények:
Epilepszia 2004 óta, gyógyszerrel (Lamolep) szinte tünetmentes.
2010.05.21: Laborlelet: http://kepfeltoltes.hu/view/120423/ScanImage001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
2011.06.18: Laborlelet:
http://kepfeltoltes.hu/view/120423/ScanImage002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Pajzsmirigy alul működés gyanúval fordultam Endokrinológus orvoshoz 2011.09.-ben. Akkori, 2-3 éve tartó, de fokozódó tüneteim: hajhullás, magas koleszterin, erős bőrszárazság, IBS jellegű panaszok, olykor fejfájás, fáradékonyság. Thyroxin 50 mg 2x1-et írt fel az orvos + javaslatára elhagytam a fogamzásgátló szedését, mert annak szedése mellett nem ad megbízható eredményt a hormonvizsgálat. Október elején elhagytam.

2011. decemberben, a ciklusom 21. napján voltam laborban, eredmények:
http://kepfeltoltes.hu/view/120423/ScanImage003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A TSH, koleszterin szépen lement, T4 rendben. De kiderült, hogy inzulin intoleranciám van. A Thyroxin adagot megemelte, és ezt írta:
http://kepfeltoltes.hu/view/120423/ScanImage005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Diatetikusnál is voltam.

2011, március: a ciklusom 21. napján laborlelet:
http://kepfeltoltes.hu/view/120423/ScanImage006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A nagyon alacsony TSH miatt a Thyroxin adagját visszacsökkentettük. Mivel a diétát és a mozgást kisebb sikerekkel sikerült betartanom, Merckformin 500mg 3x1 szedését javasolta (előre láthatólag fél évig tart egy kúra). Most közel egy hónapja szedem.

A ciklusom egyébként csak nagyjából van rendben, olykor +/- 5-6 napos eltolódások szoktak lenni.

Epilepszia orvosom ajánlásával elmentem egy másik Endokrinológus orvoshoz a SOTE-ra, aki szerint nincs sem pajzsmirigy alul működésem, és inzulin intoleranciám sincs. Azt mondta, ezekkel csak akkor kell foglalkoznom, ha majd babát szeretnék. Megjegyzem, az orvos stílusa meglehetősen durva volt, nem értette mit keresek ott, nem értette miért csináltattak velem terheléses vércukorvizsgálatot. Ezt írta:
http://kepfeltoltes.hu/view/120423/ScanImage007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem tudom ezek után van még értelme elmenni egy újabb, harmadik Endokrinológus orvoshoz.

Kérdéseim:

1) Azt gondolom, hogy mivel a kb 2 év múlva szeretnénk babát vállalni, a Thyroxin szedését valóban abbahagynám, emellett rendszeresen ellenőrizném az értékeket (THS, T4, ATPO, koleszterin). Ön egyet ért ezzel?

2) Az interneten fellehető orvosi cikkek, és orvosi kérdez-felelek rovatok alapján azt gondolom, hogy az inzulin intolerancia valós probléma az esetemben. Mi az Ön véleménye?

3) A Merckformint illetően két lehetőséget látok:
a) Abbahagyom a Mercformint, többet fogok mozogni (már elkezdtem), megpróbálom a napi 5-6 étkezést betartani, és rendszeresen ellenőrzöm a vércukor+ inzulin szintemet.
b) Folytatom a gyógyszer szedést + mozgás, diáta, és rendszeresen ellenőrzöm a vércukor+ inzulin szintemet.

Ön melyiket javasolja? Most -1 hónap után - érdemes elhagyni a gyógyszert?

4) Ön ismer olyan vércukormérő készüléket, ami az inzulint és képes mérni?

Egyéb ötlet/ javaslat?

A hajhullásom egyébként 2-3 hete megszűnt, mert kiderült, hogy leginkább fejkorpa okozta a hullást. Speciális sampon kezeléssel elmúlni látszik a probléma.

Hálás köszönettel!
2012. 04. 23. | 13:03

Kedves Kérdező!
A második orvossal értek egyet a leletei áttekintése alapján. A pajzsmirigy hormon kezelés nem indokolt, hiszen mindig benne voltak a hormonszintjei gyógyszer nélkül a normál tartományban és amikor szedte, a laborleletek azt mutatták, hogy túl sok a pajzsmirigy hormon a szervezetében.
A terhelés során a vércukor szintek rendben voltak és az inzulin szintje sem éri el azt a szintet, ahol gyógyszeresen be kellene avatkozni. A menses 5-6 napos csúszása akár még stressz következménye is lehet. Véleményem szerint a mozgás és a kiegyensúlyozott egészséges étrend elegendő az ön számára.

Orvosszakértő 2012. 04. 25. | 17:13
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close