Prolaktinszint, inzulinrezisztencia

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Az alábbiakkal kapcsolatban kérnék segítséget.
2003-ban magas prolaktinszintre, mikroadenomára derült fény (korábban elhúzódó, rendszertelen menzeszek, majd premenstruációs vérzések). Bromocriptin mellett adenoma visszahúzódott, 2006-ban azonnali teherbe esés után sikeres terhességből 4,35 kg-os fiú született. Terhesség alatt felszedett többletsúly 15-16 kg.
2010 elején missed ab, utána prolaktin kontroll, minimálisan magasabb érték, ismét Bromocriptin. 2011-ismét azonnali teherbeesés, majd terhesség után, 7 kg-os hízás mellett 4,12 kg-os fiú gyermek született.
Államon egy ideje rendszeresen szőrszálak jelennek meg (köldök alatt viszont hosszú évek óta).
A vetélés miatt, a tavalyi teherbeesés előtt inzulin vizsgálatot is kértem. A doktornő csak a 60 perces vizsgálatot írta ki (érték:20,7), hiába próbáltam ragaszkodni a 3 pontos vizsgálathoz.
Kérdésem, hogy a nagy súlyú babák, a vetélés, az állon levő szőrszálak, illetve az időről-időre megjelenő magasabb prolaktin érték miatt érdemes -e az IR gyanúval kapcsolatosan továbbmenni? A vércukorszintjeim egyébként mindig rendben voltak,de állítólag nem IR-t kizáró tényező. Súlyom rendben, most szülés után 170 cm, 63 kg vagyok, hasi tájékra hízási hajlammal. Nem szeretném, ha esetleg cukorbetegség alakulna ki nálam. Ha vizsgálódni kell, lehet-e ezt most, 3 hónappal szülés után, szoptatás alatt, vagy még várni kell? (prolaktin pl. ilyenkor nyilván nem értékelhető).

Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Helmeczi Renáta
2012. 01. 05. | 00:22

Kedves Kérdező!
Nem hiszem, hogy szükséges lenne inzulinrezisztencia vizsgálatra mennie, annak ellenére, hogy nagysúlyú gyermeke született. Legfőképpen azért, mert a 60 perces értéke nem utal arra, hogy ilyen típusú problémája lenne. Ennek ellenére biztonsággal csak akkor lehet a dologról nyilatkozni, hogy ha megtörténnek a vizsgálatok. A prolaktin szintnek valóban csak értelme megvizsgálni, ha már nem szoptat.

Orvosszakértő 2012. 01. 06. | 18:11
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close