Terheléses vércukor értékek

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Terhességem alatt a terheléses vércukorvizsgálat eredménye 8,2 lett. Az éhgyomri érték mindig négy körül volt.(A visszamenőleges értékek jók lettek) Utána igyekeztem a diétát tartani, gyakran ellenőriztettem ,és mindig hét körül volt a vércukorszint étkezés után. Szülés után nem ellenőriztettem, az orvosom szerint nem volt semmi baj a vércukrommal.
Most 14 hónapos a kisfiam és egy vérvétel eredménye szerint 10 lett étkezés után a vércukrom.
Ezek szerint megmaradt nálam a diabetes? Milyen kivizsgálások következnek most? Honnan tudom, melyik típusú cukorbetegség ez? Lehet-e még ez visszafordítható?
Egyébként vékony testalkatú vagyok a, a terhesség előtt rendszeresen sportoltam, a családunkban pedig soha nem volt cukorbeteg. Viszont az utóbbi időben elég sok édességet fogyasztottam, kifejezetten kívántam a Kólát Lehet ennek köze a magas vércukorértékhez? Most teljesen kétségbeestem, kérem válaszoljon!

2011. 05. 02. | 15:55

Kedves Kérdező!
Nagy valószínűséggel terhességi diabetese van (GDM), ami sajnos, ha nem figyel oda az ember, terhesség után is megmaradhat és nem csak a túlsúlyosakat érinti. Első lépésben mindenképpen az étrend átalakítása lenne szükséges, ehhez dietetikus segítségét érdemes kérni. Amennyiben ez nem elegendő, gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, de ezt ismételten személyes megbeszélést tesz szükségessé. A cola és az édesség emeli a vércukrot természetesen, de egészséges embereknél ez nem jelent kóros emelkedést, az arra hajlamosaknál viszont igen, ezért ennek kerülése kifejezetten javasolt.

Orvosszakértő 2011. 05. 03. | 14:59
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close