Van cukorbetegségem vagy nincs?

Orvos válaszol rovat
Üdvözlöm Önöket, több kérdésem is lenne, de előtte pár sort írnék magamról. 35 éves vagyok (158 cm, 45 kg - mindig ilyen paraméterekkel rendelkeztem). Először terhességem alatt találkoztam a cukorbetegséggel, ekkor CH diétára fogtak. A szülés után elmentem többször kontrollra (éhgyomri cukor: 4-5 mg közötti), ahol megfelelőnek találták az értékeket. Vettem vércukorszint mérőt, és időnként mérem a cukromat, ezért az alábbi kérdéseim lennének:
- étkezés után 1 vagy 2 órával kell mérni?
- lehet-e, hogy a stressz miatt magas a cukor?
- lehet-e, hogy a tejcukorra vagyok érzékeny (a tejes ételeknél ugrik meg az értékem)?
Például: egy db sajtos roló elfogyasztása után 1 órával 8,8 mg, 2 órával 4,7 mg a cukrom. Ez jó, vagy sem? Az étkezésemre odafigyelek (ahogy a terhesség alatt előírták), néha eszem egészségtelenebb ételeket is, de pl. szabadságom alatt, nyugodt környezetben a káros ételek elfogyasztása után, 1 óra múlva 6 körüli értéket mutatok. Nem tudom eldönteni, hogy foglalkozzak a cukrommal, vagy sem.
Várom válaszukat, köszönettel ...
2011. 01. 04. | 21:32

Kedves Kérdező!
A válaszok a következőek: étkezés után 1 vagy 2 órával is lehet mérni, de az értéknek nem lenne szabad 7,8 mmol/l felettinek lennie.
A stressz emeli a vércukrot, de nem emelheti a normál érték felé, mivel az inzulin ebben az esetben csökkenti azt.
A tejcukor emeli a vércukorszintet, de csak diabéteszben, az érzékenység inkább hasmenést okoz és nem vércukorszint emelkedést.
A választ már leírtam fent :-) (a 8,8 mmol/l magas érték, de még nem diabetes, csak csökkent glükóztolerancia, ami diétát tesz szükségessé, orvosával egyeztetve):
Például: egy db sajtos roló elfogyasztása után 1 órával 8,8 mg, 2 órával 4,7 mg a cukrom. Ez jó, vagy sem?
Mindenképpen érdemes lenne egy cukorterhelést kérnie a háziorvosától, hogy egyértelmű legyen, hogy van-e eltérése, de attól félek, igent fog mutatni az eredmény.

Orvosszakértő 2011. 01. 07. | 13:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close