1-es típusú cukorbetegség

Leginkább az 1-es típusú cukorbetegség szokott gyermekkorban kialakulni, és az inzulin hormon abszolút hiányára vezethető vissza.

Mi okozza az 1-es típusú cukorbetegséget? Ez is kiderül az alábbiakból.

A hasnyálmirigyben az inzulin elválasztását végző Langerhans-szigetek ún. ß- sejtjei pusztulása vezet közvetlenül az 1-es típusú diabéteszhez.

A ß- sejtjek pusztulásának az a következménye, hogy inzulinhiány lép fel a szervezetben. A szigetsejtek pusztulásának hátterében autoimmun folyamat áll, az ezt kiváltó ok azonban jelenleg még nem ismert.

A autoimmun betegség lényege, hogy a szervezet immunrendszere valami hiba következményeként a test saját sejtjeit, jelen esetben a ß-sejteket nem ismeri fel sajátjaként. Ezáltal olyan ellenanyagokat, antitesteket kezd el termelni, amelyek – az azonosítás hiányában – elpusztítják a szervezet saját sejtjeit.

Milyen okok állnak az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának hátterében?

Genetikai okok

Az örökletes hajlam szerepe a diabétesz esetében már régóta ismeretes. Cukorbetegségben szenvedő betegnél kiderült, hogy az esetek 20%-ában a családban is előfordult már cukorbetegség, leginkább a közeli rokonok között.

A környezeti tényezők szerepe

A cukorbetegség kialakulásában néhány viszonylag gyakran előforduló vírust tartanak lehetséges kiváltó tényezőnek. Ilyen a rubeola, a mumpsz, a citomegalovírus (CMV), a coxsacki-, Echo-vírus.

A csecsemőkori tehéntejfogyasztás is kiválhatja a cukorbetegséget egyes feltételezések szerint, azonban ezt a hipotézist egyelőre nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani.

Kiváltó környezeti tényezőként tartják számon a ß-sejteket károsító szabad gyököket is.

A diabétesz gyermekkori tünetei

A gyakori vizelés és az állandó szomjúságérzet figyelmeztető jel lehet. A szomjúság olyan méreteket ölt, hogy 5-6 liter vizet is képes a páciens elfogyasztani. Ez annak a következménye, hogy a vese nem tud több cukrot visszatartani.

Az inzulinhiány miatt az agy működése is zavart szenved, az éhségközpont gyakran jelez éhséget. Erre utal a nagy étvágy. A gyerekeknél ennek ellenére gyakran tapasztalható fogyás, vagy éppen a nagy étvágy ellenére stagnál a testsúly. Ez az anyagcsere-folyamatos felborulására utal.

Nem ritka a hasi fájdalom, ezt a csecsemők másfajta sírása jelezheti. Az állandó kimerültség, bágyadtság is okot adhat arra, hogy gyermekkori cukorbetegségre gyanakodjunk. Figyeljünk oda, hogy a pelenkás kicsik pelenkáját gyakran cseréljük, gyulladt, irritált bőrét ápoljuk.

A már szobatiszta gyermek tünete lehet az újbóli ágybavizelés, főleg elalvás után.

Rendkívül ritka, hogy a betegség tünetszegényen jelentkezik. Ilyenkor sok szőlőcukrot etetnek a pácienssel, megvizsgálják a fokozott mennyiségű cukor feldolgozásának folyamatát, ez segít a diagnózis felállításában.


close