Inzulinkezelés mellékhatásai

A cukorbetegség kezelésében többféle gyógyszert használnak, az inzulinkezelés az egyes típusú cukorbetegség kizárólagos kezelését jelenti, de ugyanúgy a kettes típusú cukorbetegség kezelésében is alkalmazzák. A vér cukorszintjének kontrollálásával megelőzhető a cukorbetegség számos szövődménye.

Az alábbiakból megtudhatja, hogy ha inzulinkezelésben részesül, akkor milyen gyakoribb mellékhatásokat tapasztalhat.

Az inzulinkezelésben részt vevő emberek hajlamosak hipoglikémiára, ha túl sok inzulint juttatnak a szervezetükbe, kihagynak vagy elhalasztanak egy étkezést, éhgyomorra tornáznak vagy isznak alkoholt. Ezért az inzulinkezelés odafigyelést igényel az étkezésre, testmozgásra és alkoholfogyasztásra.

Ha inzulinkezelésben részesülünk, akkor a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell otthon is, akár naponta többször is. A vércukorszint ellenőrzését a kezelőorvos is rendszeresen elvégzi, és az eredmények alapján állítja be az inzulin adagolását úgy, hogy a vércukorszint alacsony legyen, de úgy, hogy ne okozzon hipoglikémiás állapotot.

A hipoglikémia tünetei

A hipoglikémiát felismerhetjük, ha hideg verejtékezést, remegést, gyors szívverést, gyengeséget, fejfájást és ájulást tapasztalunk, amely olykor a részegséghez hasonlító viselkedést hoz létre. Hipoglikémia esetén mielőbb valamilyen cukros étel vagy ital fogyasztása javasolt.

A túl kevés inzulin hiperglikémiát válthat ki, melynek zavartság, álmosság, szapora légzés, gyümölcsös illatú lehelet, fokozott vizeletürítés vagy szokatlan szomjúság a tünete.

Ha újra és újra ugyanazon a területen adjuk be az inzulininjekciót, ott megváltozhat a bőr alatti zsírszövet, amelyek csökkentik az inzulin felszívódását. Az inzulin használatának mellékhatása lehet allergiás reakciók és inzulinrezisztencia kialakulása is. Az inzulinallergia tünetei: bőrkiütés, viszketés, duzzanat, szédülés és légzési nehézség.

Az inzulin okozhat olyan kisebb, jellemzően átmeneti mellékhatásokat, mint kiütés, irritáció vagy bőrpír az injekció helyén.


close