Inzulinrezisztencia vizsgálat

Az inzulinrezisztencia vizsgálat a tünetek rögzítéséből és anyagcserezavar vizsgálatból áll. Hogy mi az a kétpontos és hárompontos vizsgálat? Ezt is megtudhatja.

Az inzulinrezisztencia komplex anyagcsere-eltérés, aminek a vizsgálatát figyelemfelkeltő tünetek (elhízás, acanthosis nigricans, PCOS) vagy családi halmozódás (2-es típusú diabetes mellitus gyakori előfordulása a családban) esetén vizsgálják.

A tünetek rögzítése után az anyagcserezavar vizsgálata a szénhidrát anyagcsere vizsgálatát foglalja magában. Ennek során 12 órás éhezést követően éhgyomri és terheléses vércukorvizsgálatra kerül sor (orális glükóz tolerancia teszt, OGTT), emellett párhuzamosan meghatározzák a különböző időpontokban mért inzulinszinteket is.

Általános gyakorlat az úgynevezett kétpontos vizsgálat elvégzése, aminek során 75 gramm natív cukrot (glükóz) 2 dl vízben feloldanak, majd a folyadék elfogyasztása előtt és az után 120 perccel történik a vérvétel.

A hárompontos vizsgálat során 60 perc leteltével is történik vércukor- és inzulinszint meghatározás, de a legpontosabb eredményt az ötpontos vizsgálat szolgáltatja a szénhidrát anyagcsere eltéréseiről. Ebben az esetben a vérvétel a folyadék elfogyasztása előtt, majd azt követően 30 percenként, összesen 5 alkalommal történik.

A vizsgálat közben egyéb táplálékot vagy folyadékot fogyasztani tilos.


close