Inzulinrezisztencia és menstruáció

Az inzulinrezisztencia többek között a menstruáció kimaradásával és rendszertelenségével jár. Noha ez az egyik legáltalánosabb tünet nőknél, előfordulhat, hogy a szabályos ciklus ellenére is fennáll az állapot.

Az inzulinrezisztencia (IR) esetében a sejteknek jelentősen leromlott a hormonra adott válaszképessége, emiatt a vérben tartósan magas szintre áll be az inzulin. Ez az inzulinhatás további csökkenéséhez, így az inzulinrezisztencia romlásához vezet.

Emiatt előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifárad, hormontermelése nem lesz kielégítő, ez pedig könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Mivel a működési zavar a szervezet fő energiaforrását érinti, a glükóz sejtekbe jutását, így az inzulinrezisztenciához számos további egészségügyi probléma is társul.

Inzulinrezisztencia női következményei

Az inzulinrezisztencia többek között a felborult anyagcsere miatt hasi típusú elhízást, a petefészek működésének zavara miatt a menstruáció kimaradását és rendszertelenségét, valamint a vetélés kockázatát is eredményezi. Kezeletlenül meddőséghez vezet, emellett fokozott szőrnövekedéssel és különböző bőrproblémákkal, zsíros, pattanásos bőrrel is jár. Terheléses vércukor-vizsgálat során a vércukorértékek még a normál tartományban vannak, ám az inzulinértékek viszont már magasabbak a kelleténél.

Gyakori velejárója a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, amely nagyon sok nőt érint. Ilyenkor a női nemi hormonok nem megfelelő aránya miatt az ovuláció elmarad, ez pedig előbb-utóbb ciszták képződéséhez vezet. Peteérés hiányában sárgatesthormon sem termelődik, így az alacsony szintű progeszteron miatt a méhnyálkahártya megvastagodása sem következik be, amelynek eredményeként nem lesz elegendő mennyiségű menstruációs vérzés. A rendszertelen ciklus mellett az IR veszélyt jelent a petefészekre és a petesejtek károsodását is előidézheti.

Menstruációs problémák

Bár a rendszertelen, esetleg kimaradozó menstruáció az egyik jellemző tünete az inzulinrezisztenciának, előfordulhat, hogy a szabályos ciklus ellenére is fennáll a betegség. A fogamzásgátló tabletták alkalmazása ugyanis elfedi a fent említett tüneteket, így ilyen hormontartalmú készítmények szedéséből adódóan kialakult rendszeres ciklus mellett is szenvedhet valaki IR-ben.

Mivel nem törvényszerű a ciklus felborulása, éppen ezért a többi jellegzetes tünetre is érdemes odafigyelni.


close