Terheléses vércukorszint-mérés

A terheléses vércukorszint-mérést, vagy orális glükóz tolerancia tesztet a 2-es típusú diabétesz diagnosztizálására és a terhességi cukorbetegség kiszűrésére használják.

A következőkben a terheléses vércukorszint-mérés menetéről és a kapott eredmények értékeléséről olvashat.

Éhgyomri vizsgálat

A terheléses vércukorszint-mérés előtt a személy legalább 10 órán keresztül nem ehet, majd ezt követi egy éhgyomorra végzett vércukorvizsgálat. A vérvételt követően 75 gramm glükózt kell meginni folyadék formájában, majd újra ellenőrzik a vércukorszintet.

Ahhoz, hogy a terheléses vércukorszint-mérés megbízható eredményt adjon, a személynek jó egészségi állapotban kell lennie, nem lehet beteg, még megfázva sem. Továbbá a személynek aktívnak kell lennie, nem lehet például fekvőbeteg, valamint nem szedhet olyan gyógyszereket, amelyek befolyásolhatják a vércukorszintet. A vizsgálat előtti három napon szénhidrátban gazdag étrendet kell fogyasztani. A teszt reggelén nem szabad dohányozni vagy kávét inni.

Vércukorszint-mérés eredményei

Az éhgyomorra vett vér cukorszintjének meghatározása és a glükózt tartalmazó folyadék elfogyasztása után 2 órával újra megmérik a vér cukorszintjét. Külön kell tárgyalni a magas éhgyomri glükóz, a csökkent glükóz tolerancia és a cukorbetegség fogalmát. Magas éhgyomri vércukorszint esetén az érték meghaladja a normál éhgyomri értéket, de még nem meríti ki a cukorbetegség fogalmát.

Emelkedett éhgyomri glükózszintről akkor beszélünk, ha az éhgyomri plazma glükóz értéke 6,1 mmol/l vagy magasabb, de nem éri el a 7,0 mmol/l-t. Csökkent glükóz tolerancia (IGT) esetén a 2 órás vércukorszint a normál és a diabéteszes érték közé esik. Csökkent glükóz toleranciából kialakulhat cukorbetegség, de fogyással és rendszeres testmozgással a vércukorszint visszaállítható a normális értékre. Az IGT összefüggésbe hozható szívbetegségek kialakulásával, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A terheléses vércukorszint-mérés eredményeinek értékelése

Normális a vércukorszint-mérés eredménye akkor, ha a glükózfogyasztás után 2 órával vett vér cukorszintje nem éri el a 7,8 mmol/l-t. Csökkent glükóz tolerancia esetén ugyanez az eredmény 7,8 mmol/l és 11 mmol/l közé esik. Ha a kapott eredmény meghaladja a 11 mmol/l-t, akkor cukorbetegségről beszélünk, amelyet kezelni kell.


close