Cukorbeteg étrend

A cukorbeteg étrend a cukorbetegség mindkét típusánál fontos szerephez jut. Akár gyógyszeres, akár inzulinkezelésről van szó, mindig az adott kezeléshez illeszkedő étrend javasolt.

A 2-es típusú cukorbetegség diétája szegényebb kalóriában, zsírban, valamint krisztalloid szénhidrátban is. Ezzel ellentétben az 1-es típusú diabétesz esetén az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok elkerülésére kell odafigyelnie a betegnek. Ez utóbbinál nem lényeges szempont a zsír és a fehérje mellőzése. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód kialakítása.

Az ajánlás szerint az optimális arány a következő: szénhidrát 50%, zsír 30%, fehérje pedig 20%-ban szerepeljen az étrendben.

A szénhidrát kérdését nem lehet megkerülni: ennek nem szabad túl kevésnek sem lennie. Több tényezőn múlik, mennyi a szénhidrát ideális mennyisége: függ az életkortól, a magasságtól, az anyagcserétől, az elvégzett fizikai munkától. Ha valaki túlsúlyos és e mellé még cukorbeteg, akkor rendkívül fontos, hogy a páciens lefogyjon.

A cukorbeteg étrend mind a két típusú cukorbetegségnél fontos szerephez jut. Legyen szó gyógyszeres vagy inzulinkezelésről, mindig az adott kezelésnek megfelelő étrend javasolt.

A 2-es típusú cukorbetegség diétája kalóriában, krisztalloid szénhidrátban és zsírban szegényebb. Ezzel szemben az 1-es típus esetében a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátok kerülésére kell odafigyelnie a betegnek. Ez utóbbinál nem lényeges szempont a zsír és a fehérje mellőzése. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód kialakítása.
Az ajánlás szerint az optimális arány a következő: szénhidrát 50, a zsír 30, a fehérje pedig 20 százalékban szerepeljen az étrendben. .

A szénhidrát kérdését nem lehet megkerülni: ennek nem szabad túl kevésnek sem lennie. Több tényezőn múlik, mennyi a szénhidrát ideális mennyisége: függ az életkortól, a magasságtól, az anyagcserétől, az elvégzett fizikai munkától. Ha valaki túlsúlyos és emellé még cukorbeteg, akkor rendkívül fontos, hogy a páciens lefogyjon.


close