A cukorbeteg étrend a cukorbetegség mindkét típusánál fontos szerephez jut. Akár gyógyszeres, akár inzulinkezelésről van szó, mindig az adott kezeléshez illeszkedő étrend javasolt.
A 2-es típusú cukorbetegség diétája szegényebb kalóriában, zsírban, valamint krisztalloid szénhidrátban is. Ezzel ellentétben az 1-es típusú diabétesz esetén az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok elkerülésére kell odafigyelnie a betegnek. Ez utóbbinál nem lényeges szempont a zsír és a fehérje mellőzése. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód kialakítása.
Az ajánlás szerint az optimális arány a következő: szénhidrát 50%, zsír 30%, fehérje pedig 20%-ban szerepeljen az étrendben.
A szénhidrát kérdését nem lehet megkerülni: ennek nem szabad túl kevésnek sem lennie. Több tényezőn múlik, mennyi a szénhidrát ideális mennyisége: függ az életkortól, a magasságtól, az anyagcserétől, az elvégzett fizikai munkától. Ha valaki túlsúlyos és e mellé még cukorbeteg, akkor rendkívül fontos, hogy a páciens lefogyjon.