Inzulinrezisztencia férfiaknál

A szervezetben glükózzá alakuló cukor a sejtek számára létfontosságú energiaforrást jelent, ám csak az inzulin segítségével tud átjutni a sejthártyán. Ezt a hormont a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik a vér cukorszintjének megfelelően.

A diabétesz előszobájaként is emlegetett állapotban a cukoranyagcsere ezen folyamata szenved sérülést. A helytelen életmód, a kevés mozgás és a nem megfelelő étkezés miatt ugyanis a szervezetben folyamatosan magas marad a vér cukorszintje, ami tartósan fokozott termelésre készteti a hasnyálmirigyet.

A szerv emiatt idő előtt kimerül, és egyre kevesebb inzulinnal tudja ellátni a sejteket. Így a vérben keringő extra cukormennyiség komoly problémákat okoz, nemtől, sőt életkortól függetlenül.

Inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál

Az inzulinrezisztencia (IR) nem csak a nők betegsége, a férfiak ugyanúgy szenvedhetnek ebben a betegségben, még akkor is, ha nem is tudnak róla. A legjellemzőbb tünetei – mint például a zsíros, pattanásos bőr és a fokozott szőrnövekedés – ugyanis a férfiak esetében nem annyira kirívóak. Ezen tünetek ráadásul kizárólag a nőket érintő policisztás ovárium szindrómának (PCOS) is jellegzetességei.

További ajánlott cikkünk ebben a témában:Inzulinrezisztencia tünetei

Inzulinrezisztencia következményei

Mindazonáltal, nem csak a nők esetében okoz az inzulinrezisztencia meddőséget, a férfiaknál csökkenti a tesztoszteron szintjét, alacsony spermaszámot, merevedési zavart és terméketlenséget eredményez. A hajhullás mellett ugyanúgy megjelenhet a túlsúly (hasi elhízás), a magas vérnyomás, a kopaszodás és a csökkent szexuális vágy és teljesítmény. Fontos figyelni ezekre a tünetekre, hiszen a kezeletlen inzulinrezisztencia cukorbajjá súlyosbodhat, de akár hirtelen szívhalál is kialakulhat.

Érdemes még olyan tünetekre is odafigyelni, mint például az elvékonyodó, zsírosodó haj, a nyakon-háton megjelenő pattanások, barnás elszíneződés a hónaljban és a nyaki redőkben, alvási apnoe vagy a fokozott édesség utáni vágy.

Inzulinrezisztencia meghatározása és kezelése

A kórmeghatározáshoz elengedhetetlen a hárompontos cukorterhelés. Kezelése megegyezik a nőknél diagnosztizált betegséggel: rendszeres mozgás, csökkentett szénhidrát-bevitel, egészséges életmód.

A kezeletlen inzulinrezisztencia miatt naponta több alkalommal is leeső vércukorszint nem csak fizikai elváltozásokkal jár, hanem pszichés tüneteket is okoz. Férfiaknál gyakori az idegesség, a kifejezett agresszivitás éhség esetén, a falánkság, édességevés, a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, állandó fáradtság, rosszkedv, pánikbetegség.

Fontos, hogy magas inzulinszint esetén az elfogyasztott ételt a test zsír formájában elraktározza, ezért hízik el a legtöbb érintett, de ez nem jelenti azt, hogy az inzulinrezisztencia csak a kövér embereket érintik, ugyanis egyre több a sovány és/vagy fiatal inzulinrezisztenciás.


close