Kettes típusú cukorbetegség és sport

A mérsékelt aerob típusú testmozgás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Egy kutatás szerint, akik heti 2,5 órát töltöttek testmozgással, azoknál 58%-kal csökkent a betegség kockázata.

Az alábbiakban olvashat a testmozgás cukorbetegek számára előnyös tulajdonságairól, és azokról az óvintézkedésekről, amelyekre szükség van, ha cukorbetegek vagyunk.

A testmozgásnak számos előnyös hatása van a cukorbetegek számára. Csökkenti a vércukorszintet, javítja az inzulinérzékenységet, és erősíti a szívet. Az erősítő edzés, amely növeli az izmot és csökkenti a zsírt, különösen hasznos lehet cukorbetegeknek.

Diabétesz? Séta!

A kutatók szerint 2-es típusú diabétesz esetén napi legalább 5 km-nyi séta javítja a betegek egészségügyi állapotát. Akik nem mozogtak ennyit, azoknál visszaesést figyeltek meg. Akik naponta kb. 40 percet töltöttek el testmozgással, azoknál csökkent a vérnyomás, a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata még akkor is, ha nem fogytak.

Az egészséges életmódbeli változtatások hatásosak lehetnek, ha a metabolikus szindróma megelőzése a cél, így előnyösen befolyásolja a hasi elhízást, az inzulinrezisztenciát, a magas trigliceridet és a magas vérnyomást.

Óvintézkedések testedzés előtt

Intenzív testmozgás megkezdése előtt mindig konzultáljunk orvossal. Kezdetben inkább alacsonyabb intenzitású gyakorlat javasolt, majd az intenzitás fokozatosan emelhető.

Kezeletlen cukorbetegség esetén nem ajánlott a kimerítő edzés. Azoknak a cukorbetegeknek speciális óvintézkedéseket kell tenniük, akik gyógyszert szednek a vércukorszint csökkentésére, és különösen akkor, ha inzulinra van szükségük. A vércukorszint ugyanis drámaian változhat edzés közben, ezért edzés előtt, alatt és után is figyelni kell rá.

A hipoglikémia elkerülése érdekében, ha inzulinra van szükség, azt a megdolgoztatott izmoktól távol lévő helyre adjuk be. Fontos a sok folyadék fogyasztása is, és testmozgás előtt kerülni kell az alkoholfogyasztást, amely szintén hipoglikémiához vezethet.


close