Inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia tüneteinek ismerete fontos, hiszen a korai tünetek a kialakuló cukorbetegségre hívják fel a figyelmet. Az inzulinrezisztenciával összefüggő panaszok nem feltétlenül csak ennél az anyagcserezavarnál fordulhatnak elő, ezért a diagnózisalkotáshoz mindenképpen részletes hormonális vizsgálatokra van szükség.

A figyelemfelkeltő eltérések, amik az inzulinrezisztencia fennállásának gyanúját felvetik, ha valaki túlsúlyos, és emellett a nyakán és a hajlataiban (hónalj-, lágyékhajlat) barnás, bársonyos bőrelváltozás, úgynevezett acanthosis nigricans jelenik meg.

Felveti az inziulinrezisztencia gyanúját, ha nőkben, ám főleg a férfiakra jellemző testtájakon (pl. a köldök irányába terjedően, bajusznak, pajesznak megfelelően) fokozott szőrnövekedés észlelhető és emellett menses zavar kialakulásáról számolnak be. Ez lehet a policisztás ovárium szindróma (PCO/PCOS) jele is.

A PCOS gyakran társul inzulin rezisztenciával, ám ebben az esetben a kismedencei ultrahang vizsgálat során a petefészkek policisztás elváltozását is leírják.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Inzulinrezisztencia férfiaknál


close