Gyorssegély a táskában

A legtöbb krónikus betegségnél, így a cukorbetegségnél is ugyanúgy lehet folytatni az életünket, mint a diagnózist megelőzően, ám érdemes a vészhelyzetekre is hatékonyabban felkészülni. Mi minden kerüljön a kistáskánkba, mi minden nélkülözhetetlen a cukorbetegeknek?

A legfontosabb természetesen a legrosszabb eshetőségre felkészülni a cukorbetegség kapcsán: mindenképpen legyen nálunk egy olyan igazolvány vagy figyelmeztető papír, melyben a betegségünk, a szedett gyógyszereink, esetleg a vércsoportunk, és a kezelőorvosunk adatai is szerepelnek.

Ezek rendkívül fontosak lehetnek például akkor, ha az utcán leszünk rosszul. Már olyan „ékszereket”, például karkötőket is lehet kapni, melyek diszkrét formában jelzik, hogy a viselőjük cukorbeteg. Ezek nagyon praktikusak lehetnek egy olyan helyzetben, amikor nem tudjuk megmondani, hogy krónikus betegségben szenvedünk.

Mindig legyen nálunk elég inzulin

Akár tablettát szedünk, akár inzulinra van szükségünk, mindig legyen nálunk elegendő gyógyszer, illetve a vércukorszint ellenőrzésére szolgáló eszköz. Érdemes legalább kétszer annyit magunknál tartani ezekből, mint amennyit az otthonunktól távol töltött idő indokolna.

Ha hosszabb útra, például nyaralni indulunk, akkor legalább egy „készletet” tartsunk a kézitáskánkban, egy másikat pedig a nagyobb bőröndünkben. Ne feledkezzünk el azokról a gyógyszerekről, esetleg étrend-kiegészítőkről sem, melyeket a cukorbetegség kezelése mellett szükséges szednünk. Érdemes fertőtlenítő kendőt vagy víz nélkül is használható fertőtlenítő zselét is magunknál tartani, ezek segítségével ugyanis csökkenthetjük az esetleges fertőzések esélyét.

Elegendő ennivaló

Mindig legyen nálunk valami harapnivaló, jól zárható dobozkában vagy zacskóban. Nagyon praktikusak az egyenként csomagolt kekszek, a hűtést nem igénylő sajtfalatkák, esetleg valamilyen gyümölcsszelet, de mindenképpen legyen nálunk olyan cukorka vagy tabletta is, mellyel gyorsan tudjuk pótolni a cukrot, ha leesik a vércukorszintünk. Ne feledkezzünk el a folyadékról sem.


close