Cukorbetegség és stroke

A cukorbetegség veszélyes állapot, olykor súlyos szövődményekkel – ilyen például az érrendszert érintő megbetegedések, többek között a stroke is. A diabétesz ronthatja az agy vérkeringését, és amennyiben az agy vérellátása olyannyira leromlik, hogy az agysejtek egy része elpusztul, stroke-ról beszélünk.

A 2-es típusú cukorbetegség esetében a keringési rendszer fokozott veszélynek van kitéve: elmeszesedhetnek az erek a szem ideghártyájában, de károsíthatja a vese érgomolyait is. (Ezért fennáll a vakság és a vesekárosodás veszélye.)

A diabétesz ezen kívül károsítja az idegsejtek különböző típusait (neuropátia), a szívizomsejteket (kardiomiopátia) és az agysejteket (enkefalopátia), ezért okozhat szívinfarktust, magas vérnyomást, idegkárosodást és stroke-ot is.

Ha bekövetkezik a stroke

Mivel a stroke egyik előzménye, a magas vérnyomás jóval gyakoribb cukorbetegeknél, így ez közvetetten is növeli a kockázatot. Ráadásul, ha a stroke cukorbetegnél fordul elő, jóval kisebbek a túlélési esélyek, mint nem cukorbeteg pácienseknél.

A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszik öröklött tényező is, de életmódot érintő okai is vannak. Már kialakult diabétesz esetén is sokat tehetünk a szövődmények, így a stroke megelőzéséért a diéta maradéktalan betartásával, rendszeres mozgással, az ideális testsúly megőrzésével.

Ne feledjünk továbbá azt sem, hogy állapotunk ellenőrzése céljából rendszeresen keressük fel szakorvosunkat.


close