Inzulinrezisztencia értékek

Az inzulinrezisztencia értékek megfelelő vizsgálat útján állapíthatók meg. Mit jelent az IFG és az IGT elnevezés? Ezt is megtudhatja.

Az inzulinrezisztencia gyanúja esetén (tünetek pozitivitása) elvégzett terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) eredményeit a WHO által meghatározott kritérium rendszer szerint értékeljük, aminek használatát az ADA (Amerikai Diabetes Szövetség) és az EASD (Európai Diabetes Szövetség) is elfogadja.

A WHO kritériumainak alkalmazása egységes megítélést biztosít. A 0’VC (éhomi vércukor) értéket normálisnak tekintetjük, ha az 6,0 mmol/l vagy ennél kisebb, IFG (emelkedett éhomi vércukor – impaired fasting glucose) fennállását állapítjuk meg, ha a 0’VC ≥ 6,1 és 0’VC < 7,0 mmol/l, a 7,0 mmol/l-t elérő vagy meghaladó 0’VC értéket pedig lehetséges diabetes mellitus jelzéssel minősítik.

Az IGT (csökkent glükóz tolerancia – impaired glucose tolerance) és a 2TDM (2es típusú diabetes mellitus) diagnózisát az OGTT eredmény alapján állítják fel.

Az IGT fennállását akkor mondjuk ki, ha a 120’VC ≥ 7,8 és 120’VC < 11,1 mmol/l volt, 2TDM fennállását pedig akkor állapítjuk meg, ha a 120’ VC a 11,1 mmol/l koncentrációt elérte vagy meghaladta.

Az inzulinkoncentrációkat 0’INS esetén 25 µU/ml, a 120’INS koncentrációt 45 µU/ml érték felett tekintjük kórosnak. Az inzulinrezisztencia kiszámítását az éhomi vércukor és az éhomi inzulinszintek felhasználásával a HOMA-IR értékekkel jellemezhetjük, amit 4,0 felett minősítettek kórosnak.


close