2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség azért alakul ki a leggyakrabban, mert a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának.

Azok, akiknél a fogyókúra rendre csődöt mond, jóval nagyobb eséllyel fognak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedni. Normál testsúlyúak igen kis eséllyel lesznek diabéteszesek. A másik, 1-es típusra azonban épp a testsúly látható ok nélküli csökkenése jellemző.

Megelőzni egyszerűbb a 2-es típust: a megoldás kalóriaszegény diéta és sok mozgás. A már kialakult cukorbetegséget nem lehet meggyógyítani. Radikális életmódváltással, a felesleg leadásával viszont jóval egyszerűbb lesz vele együtt élni. Ma még nincs olyan gyógyszer, amely helyettesíteni képes az életmód teljes megváltoztatását. Olyan sincs, ami a genetikailag veszélyeztetetteknek segítene.

Fontos tudni, hogy a kialakult betegség elhanyagolása végső esetben akár az életet is veszélyezteti, vagy legalábbis komoly szövődményekkel (amputáció, vakság) járhat.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők korai stádiumban szedhetnek gyógyszereket (ún. antidiabetikumokat), ám végső esetben inzulint is írhat fel a kezelőorvos. Eleinte csak ki kell egészíteni a szervezet saját inzulinkészletét, ám vannak esetek, amikor teljes egészében kívülről kell bevinni ezt az anyagot. Ezekre égető szükség van azért, hogy a szövődményeknek elejét vegye.


close