A cukorbetegség örökölhető?

Diabétesz esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem megfelelő az inzulin hatása, ettől megnő a glükóz szintje a vérben. A túl sok glükóz komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az alábbiakban az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség öröklődési valószínűségeiről olvashat.

1-es típusú diabétesz és az öröklődés valószínűsége

Az 1-es típusú diabétesz esetén a szervezet nem termel elég inzulint. Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában nemcsak környezeti és életmódbeli, hanem genetikai tényezők is szerepet játszanak, tehát a betegség öröklődhet. Így azoknál, akiknek a családjában előfordul 1-es típusú cukorbetegség, nagyobb a valószínűsége az öröklődésnek.

Ha az anya 1-es típusú cukorbeteg, akkor attól függően, hogy 25 évesnél idősebb vagy fiatalabb, a gyerekénél 1-4% az esélye a betegség kialakulásának. Ha az apa érintett, akkor 6%, édestestvérek esetén 7% a valószínűsége a betegség öröklődésének.

Másodfokú rokonság (féltestvérek, nagyszülők, unokák, unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik) esetében kisebb a kockázat. Azonban ha több érintett családtag is van, különösen, ha több generációból kerülnek ki, a betegség kialakulásának még nagyobb az esélye.

2-es típusú cukorbetegség és az öröklődés valószínűsége

2-es típusú diabétesz esetén az inzulinelválasztás és az inzulinhatás zavara miatt alakul ki a magas vércukorszint. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszanak környezeti, életmódbeli és öröklődési tényezők.

Akinek a családjában előfordult 2-es típusú cukorbetegség, annál 2-4-szer nagyobb a betegség kialakulásának valószínűsége. Ha édestestvérnek van 2-es típusú cukorbetegsége, akkor 10% a kockázata a betegség előfordulásának. Szülő 2-es típusú diabétesze esetén a gyereknél 8-14% az esély a betegség kialakulására, attól függően, hogy a szülő 50 évesnél idősebb vagy fiatalabb volt, amikor esetében a betegséget diagnosztizálták.

Egyes kutatók szerint nagyobb a kockázat a gyereknél akkor, ha az anyánál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget. Ha több érintett családtag is cukorbeteg, akkor az öröklődés kockázata még nagyobb.


close