Inzulinrezisztencia diéta

Az inzulinrezisztencia diéta igen fontos. Az étrend megváltoztatásának célja a negatív energiamérleg biztosítása révén a testsúly csökkentése, A hosszabb távra szóló cél pedig az, hogy az inzulinrezisztens egyének megtanulják a fogyást, majd a testsúly megtartását biztosító táplálkozás követelményeit.

Cél az inzulinrezisztencia diétával, hogy a megváltoztatott étrend biztosítson lassú, de érzékelhető fogyást, majd a testsúly megtartását. Fontos lépés az elsődleges cukorforrások (méz, répacukor, sütemények, szőlőcukor, nagyon édes gyümölcsök) elkerülése és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

A gyakorlatban az egyes táplálékcsoportok fogyasztására vonatkozó követelmények betartása a helyes táplálkozás piramisának elvei alapján biztosítható.

Az inzulinrezisztencia diéta során a legtöbbet a teljes kiőrlésű gabonaipari termékekből és a növényi olajokból fogyaszthatunk, kevesebbet a zöldségekből és a gyümölcsökből, a piramis csúcsát a rizs, fehér kenyér, és a tészták képezik.

Konyhatechnikailag a párolás, vízben főzés és a bő olaj nélküli sütés javasolt. Hangsúlyt kell azonban fektetni az ásványi anyagok és vitaminok pótlására is. Javasolt egy dietetikus egyénre szabott javaslatait kérni a megfelelő inzulin rezisztencia diéta kialakítása céljából.


close