Inzulin

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a vércukorszintet szabályozza. A cukorbetegség mind a két típusánál lényeges elem lehet az inzulinkezelés. Különböző hatású inzulinok ismertek, így gyors hatású, közepes hatástartamú és hosszú hatásúak.

Az alábbiakban részletesebben is ismertetjük a különböző inzulinok jellemzőit.

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásakor rendkívül fontos az azonnali inzulinkezelés megkezdése, ugyanis elpusztulnak a betegekben az inzulintermelő sejtek, az életfolyamatok fenntartásához pedig az inzulin alapvetően fontos.

Amennyiben az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés nem hoz megfelelő eredményt, a 2-es típusú cukorbetegségnél is szükség van inzulinkezelésre. Ebben az esetben valószínűleg kimerül a szervezet inzulintermelő kapacitása, ezért azt kívülről kell pótolni.

Az inzulin hormont a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik, és rendkívül fontos szerepe van a szervezetben. Az inzulin abban segít, hogy eljusson glükóz a vérből a sejtekbe. Emellett szerepe van a glükóz májban történő tárolásában, a felesleges szénhidrátok zsírrá alakításában és a fehérjék előállításában is.

Az oldott formában forgalomba került inzulinkészítmények a hasnyálmirigyből hiányzó inzulint helyettesítik. A szervezetben fellelhető inzulinnal megegyeznek minden tekintetben.

Felszívódási sebesség és hatásfok

Számos inzulintermék van forgalomban, amelyek a felszívódás sebességében és annak hatástartamában térnek el egymástól.

Gyors hatású humán reguláris inzulinok

A hatáskezdetük 30-45 perc. A hatáscsúcsot az inzulin beadása után 1-3 óra elteltével érik el, a hatástartam 5-6 óra hosszúságú. Ezek a készítmények ellensúlyozzák az étkezést követő vércukor emelkedését. Az inzulin beadása után fél óra elteltével szükséges a főétkezést elkezdeni. Miután az inzulinnak még az ételek felszívódása után is van hatása, fontos beiktatni köztes étkezéseket is.

Közepes hatástartamú, humán, NPH-típusú készítmények

A hatáskezdet ideje 1,5 óra, a hatáscsúcs az injekciót követően, 4 és 10-12 óra között, a hatástartam 10-16 óra hosszúságú.

Gyors hatású inzulinanalógok

A molekuláris módosítások eredményeként megváltozott felszívódásuk miatt hatásuk sokkal gyorsabb, mint a hagyományos gyors hatású inzulinoké. A hatáskezdet 5-10 perc, a hatástartam pedig 2,5-3 óra. Az inzulinbeadás után azonnal el lehet kezdeni az étkezést, nem szükséges beiktatni köztes étkezést.

Hosszú hatású inzulinanalógok

Molekuláris módosítások eredményeként felszívódásuk sokkal egyenletesebb a humán NPH-típusú készítményeknél.

Előkevert humán inzulinkészítmények

Rövid és közepes hatástartamú humán inzulinok keverékéből készül. Az összetevők különböző kombinációi: 10-50%-a rövid hatású inzulin, 90-50%-a pedig közepes hatástartamú inzulin.

Előkevert inzulinanalógok

Előnyük a sztenderd premixekkel szemben, hogy fokozottabban csökkentik az étkezést követő vércukorszintet.


close