Inzulinrezisztencia gyógyulási esélyei

Az inzulinrezisztencia modern társadalmunk egyik leggyakoribb problémája, az orvosok sok esetben túl későn kezdenek gyanakodni, pedig kezelhető betegségről van szó.

A vércukorszint a test működésének egyik nagyon fontos eleme, a szabályozásában létfontosságú inzulin azonban olykor csak gyengén tud kapcsolódni a sejtek felületén lévő receptorokhoz.
Ezért az energiát biztosító cukor egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen képes a sejtekbe jutni – azaz a sejtek “éheznek”. Ha ez az eset áll fenn, akkor beszélünk inzulinrezisztenciáról.

Inzulinrezisztencia veszélyei

Az inzulinrezisztencia azért veszélyes, mert ha nem kezelik, néhány éven belül a duplájára nő a betegnél a diabétesz kialakulásának esélye. Az inzulinrezisztencia elsősorban a nőket érinti, különösen akkor, ha a beteg túlsúlyos. Az, hogy valakinél fennáll-e ez a kóros állapot, egy egyszerű cukorterheléses vizsgálattal megállapítható.

Azonban az orvosok gyakran már csak az egyértelmű tünetek megjelenésekor adnak beutalót a vizsgálatra – ilyen a petefészek cisztásodása, a szőrösödés vagy a menstruációs zavar és a meddőség. Ez utóbbi a leggyakoribb, az inzulinrezisztenciás esetek jelentős részét fedezik fel akkor, mikor egy fiatal pár családalapítást tervez, de többszöri próbálkozásra sem sikerül a nőnek teherbe esnie.

Inzulinrezisztencia kezelése

Ha időben felismerik, az inzulinrezisztencia akár könnyedén is gyógyítható lehet. Sok esetben elég egy életmódváltás, több sport és egészséges étrend. Ha ez nem vezet eredményre, különböző gyógyszerekkel is lehetséges az inzulin megfelelő szintjének beállítása. A folyamat semmiképpen sem lesz gyors, de kitartó munkával a gyógyulás esély akár 70-80 százalékos is lehet.

Fontos tudni azonban, hogy még ha sikeres is volt a gyógykezelés, a hajlam nem tűnik el, és a jövőben sem szabad visszaesni a korábbi életmódba, hiszen ez a betegség újabb megjelenését eredményezeti.


close