Cukorbetegség szűrése

Ha nincs elég inzulin a vérben, és így a sejteken belül romlik a cukor felhasználása, cukorbetegségről beszélünk. A cukorbetegség szűrésére számos lehetőség kínálkozik.

Fontos a cukorbetegség mihamarabbi felismerése, amely elsősorban a tünetek mielőbbi észlelésén, terheléses vércukorvizsgálaton, szakorvosi vizsgálaton és kérdőív kitöltésén is alapulhat.

A Findrisk-kérdőív

A tünetek és rizikófaktorok kiszűrését segíti, ha kitöltjük az ún. Findrisk kérdőívet. A kérdőív a 2-es típusú cukorbetegség korai felismerését segíti elő, és figyelembe veszi az életkort, rákérdez az életmódunk egyes elemeire, és a genetikai háttérre is. Az itt kapott eredmény természetesen csak tájékoztató jellegű, és a cukorbetegségre való hajlamot méri.

Terheléses cukorvizsgálat

A terheléses cukorvizsgálat vagy OGTT segítségével a még panaszmentes diabéteszt lehet idejében megállapítani. Először éhgyomorra, 10 óra koplalás után veszik le a vért, majd 75 gramm cukrot tartalmazó víz megivása után harmincpercenként. A diagnózis az éhgyomri és a két órával a cukros víz elfogyasztása utáni értékekből állapítható meg.

Diabéteszről akkor beszélhetünk, ha az éhgyomri vércukorszint minimum 7 mmol/l, a 120 perccel későbbi érték pedig legalább 11,1 mmol/l. Ha a 120 perces érték 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l között van, IGT-ről (csökkent glükóztoleranciáról) beszélünk, amely a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot. A mért érték pontosságát befolyásolhatja valamilyen fertőzés, egyes gyógyszerek és a menstruáció is.


close