A diabéteszes vesekárosodás

A vesekárosodása folyamata nem visszafordítható. Azonban a vesekárosodás lelassítható vagy megállítható, hogy a helyzet ne rosszabbodjék.

Az alábbiakban arról olvashat, hogyan előzhető meg a diabéteszes vesekárosodás, milyen károsodást okozhat a diabétesz a vesében, és hogy mi történik akkor, ha leáll a veseműködés.

Diabéteszes vesekárosodás megelőzése

  • Próbáljuk a vércukrot a normálishoz közeli szinten tartani.
  • Figyeljünk oda, hogy a vérnyomásunk 130/85 alatt legyen. Ha vérnyomáscsökkentőt szedünk, akkor tartsuk ellenőrzés alatt a vérnyomásunkat.
  • Legalább évente egyszer ellenőriztessük a veséinket vizelet- és vérvizsgálattal.
  • Forduljunk azonnal orvoshoz, ha húgyhólyag- vagy vesefertőzést gyanítunk. A fertőzés leggyakoribb tünetei a vizeletürítési fájdalom, a sürgető vizelési inger, a zavaros vagy vöröses vizelet.

A vese károsodásának folyamata

A diabéteszes nephropathia a cukorbetegség által okozott veseelégtelenség. Az egészséges vesén keresztül nem ürül ki fehérje a szervezetből. Vesekárosodás esetén a vesék nem tudják megfelelően eltávolítani a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, amelyek így felhalmozódnak a vérben.

A vesekárosodás korai jele, ha a vesékből kis mennyiségű protein, albumin szivárog a vizeletbe. Nagyobb károsodásnál több fehérje szivárog. Ez a probléma az úgynevezett proteinuria (fehérjevizelés), amelynek következtében egyre több salakanyag halmozódik fel a vérben. A helyzet rosszabbodása a vesék leállásához vezethet.

Ha leáll a vese

Az elsődleges kezelés a dialízis, amikor eltávolítják a szervezetből az anyagcsere melléktermékeit és a felesleges folyadékot.

  1. A hemodialízis során a karból egy csövön keresztül átáramlik a vér egy gépbe, amely kiszűri belőle a salakanyagokat és a felesleges folyadékot. A megtisztított vért visszajuttatják a karba.
  2. A peritoneális dialízis esetén a hashártya membránja szűrőként funkcionál, így szűri meg a vérből a salakanyagokat és a felesleges folyadékot.

close