Inzulinrezisztencia és sport

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájaként is emlegetik, ezért érdemes komolyan venni. Mind a megelőzésben, mind a kezelésben komoly szerepet kap a sport.

Az inzulinrezisztencia fő jelei a könnyű zsírosodás, az étkezések utáni fáradtság és a magas vérnyomás, de ide sorolhatjuk a menstruációs zavarokat, a szőrnövekedést és a rossz közérzetet is.

A legtöbben figyelmen kívül hagyják ezeket a tüneteket, pedig a megfelelő életmóddal nem csak enyhíthetőek, hanem meg is szüntethetőek ezek a szimptómák. Lássuk, miért érdemes sportolni inzulinrezisztencia esetén.

Miért fontos a sport?

A megoldás a helyes étrendben, a gyógyszeres kezelésben és a rendszeres sportolásban keresendő.

Amennyiben valamelyik hiányzik, nem biztos, hogy a beteg eléri a kívánt hatást. A rendszeres mozgás segít abban, hogy a glükóz a sejtekbe kerüljön, mindeközben kevesebb inzulint használ fel, amely pedig növeli a szervezet inzulinérzékenységét. A rendszeresen, legalább fél óráig tartó mozgás hatására szinte egy napig is fennállhatnak ezek az előnyök, így mindenképpen érdemes heti többször sportolni. Emellett a zsírvesztés helyrebillentheti a szervezet glükóztoleranciáját és csökkenti az inzulinszintet is.

Tehát a mozgás nem csak a túlsúlytól szabadítja meg a beteget, hanem normalizálja az inzulin mennyiségét, megelőzi az esetleges szövődményeket, valamint a vér trigliceridszintjének csökkentésében is szerepet játszik.

Milyen sportot válasszunk?

A legtöbben aerob edzésformát választanak, azaz futnak, kerékpároznak, gyalogolnak, habár az erősítő, súlyzós edzések is erősen ajánlottak. Az izomépítés ugyanis nagyon sokat segít a helyes értékek beállításában. Az izom közvetlenül veszi fel a glükózt, mégpedig inzulin nélkül. Ebből következik, hogy minél nagyobb az izomtömegünk, annál jobban csökken az inzulin mennyisége is, hiszen kevesebbre van szükség belőle. A legjobb, ha mindennap, de hetente legalább 5 alkalommal felváltva végzünk aerob és erősítő edzést. Az intenzív, kardió jellegű edzések is nagyon hatásosak, felturbózzák az anyagcserét, ezért az intervallumedzéseket is érdemes kipróbálni.

Emellett személyre szabott étrenddel és az orvos által felírt gyógyszeres kezeléssel ellenőrzés alatt tarthatjuk, vagy teljesen meg is szüntethetjük az inzulinrezisztencia okozta tüneteket.


close