Cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei különbözőek az 1-es és a 2-es típusú diabétesznél. Sokan nem is tudnak cukorbetegségük kialakulásáról, a tünetek nem feltűnőek, mivel a szervezet ideig-óráig képes az inzulinrezisztencia ellensúlyozására.

A cukorbetegség két típusa közötti különbségekről az alábbiakban részletesen is olvashat.

A gyakoribb, 2-es típusú diabétesz általában arra vezethető vissza, hogy inzulin rezisztencia jelentkezik, azaz nem képes a szervezet által termelt inzulin vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni. Ez a zavar többnyire a 30. életév betöltése után alakul ki, leginkább az arra genetikailag hajlamos és egészségtelen életmódot folytató embereknél. Napjainkban sajnos az elhízott gyermekek körében is egyre elterjedtebb a cukorbetegség eme típusa.

A diabétesz tünetei

A 2-es típusú cukorbetegségnél az elsőként megjelenő panaszok nem tűnnek súlyosnak. Sőt, néha az is előfordul, hogy az évekkel azelőtt kialakult betegségről a páciens nem tud. Az1-es típusú cukorbetegség esetén a tünetek jóval egyértelműbbek.

A következő tünetek jelentkezésére hasznos figyelni:

I. Gyakran jelentkező szomjúság és vizelés

A vércukor egy bizonyos része felhasználatlan marad, és a vizelettel együtt távozik, azaz vízvesztést okoz. Ez áll a gyakori szomj és vizeletürítés hátterében. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén legtöbbször ez a panasz jelentkezik elsőként, bár a 2-es típusnál is jellemző a vércukor szintjének emelkedése miatt.

II. A látás homályossá válása

A szem lencséjének víztartalma csökkenhet, hiszen a szövetek összességére is az alacsonyabb víztartalom jellemző. Ez akkor alakul ki, ha a vércukor szintje túl magassá válik. A szemlencse víztartalom-csökkenése befolyásolja a látást is. Ez a panasz jellemzőbb az 1-es típusú diabétesz esetén, de mindkét típusú cukorbetegségben megjelenhet. Az 1-es típusban azért gyakoribb, mert itt már a betegség korai stádiumában kifejezetten magassá válhat a vércukor szintje.

III. A sebek lassú gyógyulása, gyakran jelentkező fertőzések

Ez a panasz az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségre is jellemző. Sokszor előfordul, hogy egy beteg hosszabb ideig elhanyagolja tüneteit, és végezetül ezen problémák miatt keresi fel orvosát. A 2-es cukorbetegségnél ezek mellett az immunrendszer gyengülése is jellemző, így a szervezetnek gyengébbé válik védekezőképessége. Nőknél sokszor előfordul a hüvely és a hólyag fertőzése.

IV. A bőr elváltozásai

Ez a tünet a 2-es típusú cukorbetegeknél jelentkezik. A bőr sötét színű elváltozásai leginkább olyan testhajlatokban jelentkeznek, mint a hónalj és a nyak.

Azoknál a személyeknél, akiknél a fogyókúrás próbálkozások rendre eredménytelenek, jóval nagyobb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Elhízás fennállása nélkül csak ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz, azonban az 1-es típusú diabéteszre éppen fordítva: a fogyás jellemző.

Kalóriamegszorító diétával és sok mozgással a 2-es típusú cukorbetegség és a fenti tünetek jelentkezése megelőzhető. A már kialakult diabéteszt nem lehet megszüntetni, de szerencsére életmódváltással, fogyással karbantartható. Ha a 2-es típusú cukorbetegséget elhanyagolják, a fenti panaszok súlyosbodnak, szövődményei jelentősen rontják az életminőséget és akár megrövidítik a beteg életét is.


close