Inzulinrezisztencia tévhitek

Napjainkban az egyik leggyakrabban felmerülő egészségügyi probléma az inzulinrezisztencia, ami nem más, mint anyagcserezavar. Noha egyáltalán nem új keletű dologról van szó, mégis igen sok tévhit lengi körül.

Az emberi sejtek számára energiát biztosító cukor csak az inzulin segítségével hasznosul, amennyiben ezt a hormont a sejtek nem ismerik fel, nem tudják megkötni sem, így az inzulin képtelen lesz kifejteni hatását.

Az inzulinrezisztenciát gyakorta mossák egybe a cukorbetegséggel, noha egyáltalán nem erről van szó, de az tény, hogy az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség „előszobája”. Természetesen annak érdekében, hogy az ember biztosan elkerülje a cukorbetegséget, mindenképpen foglalkoznia kell az inzulinrezisztanciájával, ebben az orvosok és a dietetikusok is tudnak segíteni.

A stressz is vezethet Inzulinrezisztenciához

Az sem igaz, hogy az inzulinrezisztencia legfőbb oka a nem megfelelő táplálkozás, hiszen rendkívül sok – köztük környezeti – hatás is szerepet játszik a kialakulásában. Ilyen többek között a másik modernkori betegség, a stressz is.

Inkább megelőzni, mint gyógyítani

Sokan vélik úgy, hogy az anyagcserezavar csak gyógyszerekkel gyógyítható, holott sokkal egyszerűbb megelőzni azt. A megfelelő életmód nagyon fontos szerepet kap ebben, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a
sok mozgás
mind elengedhetetlen az egészséges szervezet szempontjából. De ez nem jelenti azt, hogy az inzulinrezisztencia visszafordítható egy diétával. Egy biztos, minden egyes beteg esetében személyre szabott kezelést kell lefolytatni.

Nem – csak – a finomított cukor tehet róla

Tévhit az is, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásáért a modern élelmiszeripar, és azon belül is a finomított cukor tehető felelőssé. Egyszerű evolúciós folyamatról van szó, a testünk raktározási képességének fejlődéséről, viszont tény, hogy a modern életstílus ellentétben van ezzel a folyamattal, hiszen sokkal kevesebb energiát használunk fel egy nap, ellenben jóval többet viszünk be szervezetünkbe. Így ami az őskorban hasznos “gyűjtögetés” volt, mára már felesleges, sőt sok esetben ártalmas folyamattá vált.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyedül az elhízás lehet a jele, a normál, de még a sovány testalkatú nőknél/férfiaknál is kialakulhat ez az állapot.

Az inzulinrezisztencia gyakran tünetmentes

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak, szerepelhet köztük a meddőség, száraz bőr, fáradékonyság, vagy éppen a fertőzések gyakori előfordulása. De ami a legfontosabb, hogy legtöbbször az inzulinrezisztencia teljesen tünetmentes.

Bár az inzulinrezisztencia diagnosztizálásához vért is vesznek, szakszerű megállapításához korántsem elegendő. Mindenképpen szükséges az egyéni és családi kórelőzmények számbavétele, a pontos panaszok, valamint fizikális vizsgálat.

Vizsgálat előtt nincs reggeli

Tévhit az is, hogy jól be kellene reggelizni a vizsgálat előtt. A vért a reggeli órákban veszik le, előtte körülbelül 12 órával szabad utoljára étkezni, a bőséges folyadékfogyasztás viszont kifejezetten ajánlott.

A terheléses cukorvizsgálat nagyon nehezen végezhető el a cukoroldat ihatatlansága miatt. Egy jó tanács: vigyen magával kevés citromlevet, ezt hozzáadva könnyebben fogyaszthatóvá válik, és az eredményeket nem befolyásolja.


close