Testmozgással a cukorbetegség ellen

A testmozgással szabályozhatjuk a testsúlyunkat és csökkenthetjük a vércukorszintet. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát is, segít jobban érezni magunkat és javítja az általános egészségi állapotot.

A következőkben arról tájékozódhat, hogyan végezzen testmozgást, ha cukorbeteg.

A legtöbb orvos aerob gyakorlatokat (gyaloglás, kocogás, aerobic, tánc, kerékpározás). Ha a láb vagy a lábfej idegeivel problémáink vannak, akkor olyan gyakorlatokat ajánlott végezni, amelyek nem terhelik a lábat: úszás, kerékpározás, evezés stb.

Előnyök és hátrányok

A cukorbeteg emberek testmozgása nem kockázatmentes, de az előnyök felülmúlják a hátrányokat. A testmozgás hatására a szervezet érzékenyebben reagál az inzulinra, és a vér cukorszintje a gyakorlatok befejeztével túl alacsonyra süllyedhet (hipoglikémia). Ezért lehetőleg az edzés előtt és után is ellenőrizzük vércukorszintünket.

Ha edzés előtt a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas, jobb várni, amíg ez a szint javul. A hipoglikémia fokozatosan alakul ki, így figyeljünk magunkra testedzés közben. Előfordulhat, hogy megváltozik a szívverésünk, hirtelen többet izzadunk, érezhetünk remegést, szorongást vagy éhséget is. Ha ezt érezzük, hagyjuk abba a mozgást, és kezeljük a hipoglikémiás tüneteket. Tartsunk magunknál cukorkát vagy gyümölcslevet az ilyen helyzetekre.

Kísérjük figyelemmel magunkat

Minden mozgás előtt elengedhetetlen a bemelegítés, és utána a lazítás. A bemelegítés és a lazítás 5-10 perces alacsony intenzitású mozgásformákat tartalmazzon. A gyakorlatok elkezdésekor fokozatosan növeljük az edzés hosszát és intenzitását.

Sok cukorbetegnek problémái vannak a lábukban lévő idegekkel úgy, hogy nem is tudnak róla. Ezért nagyon fontos, hogy olyan cipőben edzünk, amely megfelelően illeszkedik, de nem szorít.

Bárkinek, aki megerőltetőbb testmozgást végez, több folyadékra van szüksége közben, hogy elkerülje a túlhevülést. Ha nincs elég folyadék a szervezetben, az kiszáradáshoz vezet, amely befolyásolja a vércukorszintet.


close