A diabéteszes láb

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a cukorbetegség okozta idegrendszeri károsodás következtében alakulnak ki.

A kezeletlen vagy rosszul kezelt cukorbetegeknek, akiknek sokszor és tartósan magas a vércukorszintjük, mintegy 10 év alatt előbb-utóbb számolniuk kell komplex szövődményekkel.

Így minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a diabéteszes láb problémájával.

Diabétesz hatása a lábra

A perifériás erek szenzoros (érző) működése károsodik, ezáltal csökken a fájdalomérzet, azaz észrevétlenek maradhatnak egyes sérülések, így potenciálisan a szövetek károsodása mélyebb lesz. Szintén idegkárosodás következtében a szimpatikus idegrendszer működésében zavar keletkezik, mely fokozott véráramláshoz, illetve csontanyagcsere-zavarhoz vezet, ezáltal a láb ízületei deformálódnak, a láb statikája megváltozik.

A statika megváltozásának következtében új nyomáspontok jönnek létre, melyek bőrkeményedések, bőrmegvastagodások kialakulását idézik elő.
Az érkárosodás következtében a vérkeringés is zavart szenved. A magas vércukorszint egyik következménye, hogy a bőr elvékonyodik, szárazzá és sérülékennyé válik, ennek következtében repedések alakulnak ki.

Fekélyek a lábon

A bőrmegvastagodások helyén apró fekélyek képződnek, melyek a fájdalomérzés zavara miatt később derülnek ki. Ezen fekélyek gyakran mélyre terjednek, befertőződnek, e fertőzés könnyen terjed a lágyrészekben, sőt a csontokat is érintheti. A folyamat végeredményeként gyakran szövetelhalás alakul ki.

A helyzetet közvetlenül is súlyosbítja a magas vércukorszint, mivel a fehérvérsejtek ilyen közegben kevésbé tudják ellátni feladatukat, mindenféle regeneráció és sebgyógyulás nehezített. A szövődményegyüttes olyan súlyos, hogy a nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű. Ugyanakkor minden második ilyen műtét megelőzhető lenne.

Lábsérülés megelőzése

A lábszövődmények megelőzésében legfontosabb a láb sérülésének megelőzése. Ennek alapja a megfelelő lábhigiénia biztosítása, puha zokni használata, kényelmes, megfelelő méretű cipő viselése. A körmöket fokozott óvatossággal kell vágni. Kerülendő a mezítláb járás, a fájdalomérzet kiesése sportsérülésekhez vezethet. Az elváltozások, sérülések időbeni felismeréséhez a láb naponta végzett önvizsgálata ajánlott.


close