Cukorbetegségre utaló jelek a vizeletben

Vizeletvizsgálatot gyakran végeznek azért, hogy kiszűrjék a diabétesszel összefüggő vesebetegséget.

Az alábbiakból megtudhatja, mi jellemző a normál vizeletre, és a vizeletvizsgálat milyen elváltozások felderítésére irányulhat.

A diabétesszel összefüggő vesebetegség a cukorbetegek 20-40%-át érinti. Azonban a korai és rendszeres vércukorszint- és vérnyomásmérés, valamint a megfelelő gyógyszerek alkalmazásával a vesebetegség kifejlődése lassítható.

A fehérje vesekárosodásra utalhat

Vizeletvizsgálattal ellenőrizhetők a veseproblémák, kimutatható, mennyi fehérje található a vizeletben. Ha a fehérje folyamatosan jelen van a vizeletben, akkor az a vese károsodására utalhat; előrehaladott esetben a vese működése is leállhat.

Ketonok vizsgálata

A vizeletvizsgálatból meg lehet állapítani, hogy a szervezetünk termel-e ketonoknak nevezett anyagokat. A ketonok inzulinhiány esetén keletkeznek a zsírégető folyamat melléktermékeként. Cukorbetegség esetén vagy nincs elegendő inzulin, vagy a szervezet nem képes hasznosítani azt, így lebontja a cukrot, és a szervezet a zsírraktárak felé fordul, hogy a sejtek számára energiát nyerjen. A ketonok sok sejt számára adhatnak energiát, de nagy mennyiségben mérgezők, és ketoacidózishoz vezetnek.

Vizelet színe és szaga

A normál vizelet világos és egy szalmasárga színű, és általában nem erős szagú. Kiszáradás esetén a vizelet koncentráltabb és erősebb ammónia illatú. Egyes élelmiszerek fogyasztása jellegzetes szagú vizeletet okoz, egyes gyógyszerek is megváltoztathatják a vizelet a szagát. Húgyúti fertőzés miatt a vizelet bűzös szagú, zavaros vagy véres lehet. Nem megfelelően kezelt cukorbetegség szokatlanul édes illatot eredményezhet, és genetikai okok is közrejátszhatnak kóros szag kialakulásában.


close