Cukorbetegség és az intim fertőzések

A kezeletlen diabétesz a hüvelyfertőzések szempontjából komoly kockázatot jelent.

A cukorbetegséget a női intim fertőzések egyik fontos kockázati tényezőjeként tartják számon: a diabétesszel élőknél gyakoribbak az ilyen típusú kellemetlenségek, mint az átlagos népességben.

A kezeletlen cukorbetegek esetében pedig még nagyobb a hüvelyi fertőzésveszély, aminek az az az oka, hogy a tartósan magas vércukorszint az egész szervezetre hatással van, és olyan környezetet képez a vagina és a szeméremtest nyálkahártyájában, amely kedvez a kórokozóknak, így egyaránt megnehezíti a gombás és a bakteriális fertőzésekkel való megküzdést.

Candida-fertőzés

Különösen gyakori probléma az élesztőgomba (candida) fertőzés: a gombák a hüvelyhámban találhatók, és szénhidrátokból táplálkoznak. A glikogént szőlőcukorra bontják, amely cukorbetegeknél megnövekedett koncentrációban van jelen a szervezetben, így a hüvelyben is, ami igen jó életfeltételeket biztosít a gombák számára.

Intim fertőzések kezelése

A bakteriális fertőzéseket antibiotikum-kúrával kezelik, ugyanakkor a kezelés hatására felborulhat a hüvely természetes baktériumflórája, így fontos, hogy a hüvely bakteriális egyensúlyának helyreállítását támogató készítménnyel egészüljön ki.

A gombás fertőzések kezelésére egyaránt létezik hüvelykúp, krém és tabletta. Ezek alkalmazása mellett – orvosi javaslatra – szükség lehet szájon át szedett gombaellenes gyógyszerre is. Mindezek mellett fokozott figyelmet kell fordítani az intim testtájak higiéniájára, és érdemes kerülni a műszálas fehérneműt, a szűk, szoros ruházatot. A legfontosabb azonban a vércukorszint karbantartása: kiújuló probléma esetén célszerű a diabétesz beállítását felülvizsgáltatni, hogy minimalizáljuk az intim fertőzések kialakulásának esélyét.

További, kapcsolódó cikkünk: Cukorbetegség és párkapcsolat


close