Inzulinkészítmények típusai

Az inzulint a cukorbetegség kezelésében alkalmazzuk, a hatás kialakulásának gyorsasága szerint többféle inzulinkészítményt különböztetünk meg.

Az alábbiakban a különböző inzulintípusokról és hatásukról tájékozódhat.

Az, hogy milyen típusú inzulin a legmegfelelőbb, több tényezőtől függ. Személyfüggő például az, hogy mennyi ideig tart az inzulin felszívódása, és mennyi ideig marad aktív a szervezetben. Az inzulinfeldolgozást befolyásolják az étkezési, alkoholfogyasztási, testmozgási szokások is.

Általánosságban az étkezés időpontjához kell igazítani az inzulin beadását. Célszerű úgy időzíteni, hogy az inzulin az étkezés kezdetekor kezdjen hatni, de emellett hosszú hatású bázisinzulin és kombinált készítmények is léteznek.

Gyors hatású inzulinok

A gyors hatású inzulint úgy tervezték, hogy gyorsan kifejtse hatását, általában már az injekció beadását követő 15 percen belül. Ezért a gyors hatású inzulint rendszerint közvetlenül étkezés előtt kell beadni, hogy az evés közben az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozza. A gyors hatású inzulin öt órán keresztül fejti ki hatását.

Rövid hatású inzulinok

A rövid hatású inzulint körülbelül 30 perccel étkezés előtt kell beadni, és tipikusan 8 órán keresztül hatnak.

Közepes hatástartamú inzulinok

A közepes hatású inzulinok 1-2 órával a beadás után kezdenek hatni, és akár 16 órán keresztül képesek kifejteni hatásukat, de ez az időtartam személyenként eltérő lehet. Gyakori, hogy aki közepes hatású inzulint alkalmaz, mellette gyors hatású inzulint is kap.

Hosszú hatású inzulinok

A hosszú hatású inzulin hatáskezdete kb. egy óra. Amint hatni kezd, a vércukorszintet állandó szinten tartja akkor is, amikor nem eszünk, különösen alvás közben. Hatásuk elhúzódik, így alap inzulinként alkalmazhatók, melyet étkezések idejére kiegészítenek más típusú inzulinkészítményekkel, hogy a vércukorszint emelkedését ellensúlyozzák.

Előkevert inzulinok

Az előkevert inzulinok egyesítik a közepes hatású, gyors hatású és rövid hatástartamú inzulinok tulajdonságait. Hatáskezdetük 15 perc és 1 óra között van, a keverék típusától függően, hatásuk akár 24 órán keresztül is eltart.


close