Somogyi-effektus: magas reggeli vércukorszint

A Somogyi-effektust éjszakai hipoglikémia okozza, amely a kora reggeli órákban hiperglikémiát vált ki. Amikor alvás közben csökken a vércukorszint, olyan hormonok szabadulnak fel, melyek a májat glükóz kibocsátására ösztönzik. Emiatt jelentkezik másnap reggel a magas vércukorszint.

Az alábbiakból többet tudhat meg a Somogyi-effektusról és megelőzéséről.

A Somogyi-effektus a lefekvés előtt a szervezetben jelentkező extra mennyiségű inzulin eredménye, amely akkor fordulhat elő, ha kihagyjuk az esti étkezést, vagy nem elegendő mennyiségű hosszú hatású inzulinkészítményt alkalmazunk. A Somogyi-effektus elsősorban 1-es típusú cukorbetegség esetén jelentkezik.

Magas reggeli vércukorszint

Amikor a vércukorszint túl alacsonyra esik, a szervezet olykor úgy reagál rá, hogy glukagont és adrenalint szabadít fel, melyek arra ösztönzik a májat, hogy a tárolt glikogént glükózzá alakítsa át, ezzel emelve a vércukorszintet. Ez azonban magas vércukorszintet is eredményezhet.

Ha magas vércukorszinttel ébredünk, akkor még az éjszaka során ellenőrizzük vércukorszintünket (például 3 óra körül). Ha ekkor alacsony értéket kapunk, lehet, hogy növelni kell az esti étkezés mennyiségét, vagy csökkenteni az esti inzulinadagot. A Somogyi-effektus kialakulását megelőzni úgy lehet, ha először a hipoglikémia kialakulását akadályozzuk meg.

Magas reggeli vércukorszint hormonok miatt

A Somogyi-effektushoz hasonló az ún. hajnali jelenség (dawn phenomenon), amely magas reggeli vércukorszint értékhez vezet. Ezt a magas értéket egy hormonkibocsátás okozza, amely azt eredményezi, hogy a máj glükózt juttat a vérbe. A hajnali jelenséget azonban nem hipoglikémia váltja ki, hanem a jelenséget előidéző hormonok véletlenszerű kibocsátása.

A Somogyi-effektust egy magyar biokémikusról, Somogyi Mihályról nevezték el, aki először ismert fel, hogy mi okozza a reggeli hiperglikémiát.


close