Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek

Két olyan krízisállapot létezik a cukorbetegeknél, amely kezeletlenül akár kómához is vezethet: a hiperglikémia (magas vércukorszint) és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint).

A folytatásból megtudhatja, mi a teendő, ha egy cukorbeteg rosszul lesz.

Elsősegélynyújtáskor a legfontosabb mindig a biztonság. Kövessük az elsősegélynyújtás alapvető lépéseit. Ha a helyszín nem biztonságos, akkor maradjunk távol és hívjunk segítséget.

Ha magas a vércukorszint

A hiperglikémia tünete a gyors, nehéz légzés, hányás, álmosság, hasi fájdalom, édes illatú lehelet, gyakori vizelés és súlyos esetben eszméletvesztés.

Ha a beteg tudatánál van, és képes nyelni, akkor valamilyen nem cukros innivalót kell itatni vele, hogy megelőzzük a kiszáradást, és azonnal kórházba kell szállítani. Ha ez nem megoldható, akkor értesíteni kell a mentőket (104), vagy hívni kell a 112-t, az általános segélyhívó számot.

Teendők alacsony vércukorszint esetén

A hipoglikémia gyakrabban fordul elő, és akkor jelentkezik, ha a beteg túl sok gyógyszert vett be, vagy a megfelelő mennyiségű gyógyszer bevétele után nem evett. Ilyenkor az inzulin szintje túl magas, ezáltal súlyos mértékben csökken a vér cukorszintje.

A hipoglikémia tünetei lehetnek a túlzott éhezés, az agresszív viselkedés, sápadt, nyirkos bőr, zavartság és esetleg eszméletvesztés vagy néha halál.

Ha a személy tudatánál van, akkor adjunk cukros ételt vagy italt neki. A gyümölcslevek és a szénsavas üdítőitalok különösen jók erre.

Ha bizonytalanok vagyunk

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a beteg hiper- vagy hipoglikémiás, akkor adjunk neki cukros italt. A hozzáadott cukor nem tehet kárt a hiperglikémiás emberben. Lehetőleg mielőbb részesüljön orvosi ellátásban, ugyanis az esetlegesen kialakuló kóma életveszélyes.

Számos oka lehet az eszméletvesztésnek, amely nem kapcsolódik a cukorbetegséghez. Ha a sérült eszméletlen, akkor helyezzük stabil oldalfekvésbe, és hívjuk a mentőket, vagy az általános segélyhívó számot.


close